Italijanski advokat: Braniću pred sudom srpske žrtve NATO-a

Fjore Tartalja je rekao za Večernje novosti da su našli "savršen sporazum" – profesionalni i prijateljski.

"Moj kolega iz Srbije i ja odlučili smo da se zajednički suočimo sa tragičnom realnošću da i posle 20 godina od agresije NATO-a na vašu zemlju, broj ljudi koji umire od posledica bombardovanja projektilima s osiromašenim uranijumom, neprekidno raste", rekao je Tartalja.

Taj list podseća da je advokat Aleksić iz Niša, s kojim Tartalja najavljuje saradnju, svoju bitku počeo još 2008. godine, kao zastupnik ratnih vojnih veterana, a potom i sakupljanjem dokaznog materijala iz medicinske dokumentacije o žrtvama i obolelima od posledica bombardovanja 1999. godine.

"Imamo istu sudbinu, ovde u Italiji su oboleli ili preminuli italijanski vojnici koji su bili u misiji na Kosovu i u BiH, a građani Srbije su bombardovani i u mnogim područjima umiru od posledica tog čina", ističe Tartalja.

On kaže i da je uveren da je sporazum sa Aleksićem zasnovan na istinskoj volji da izdrže u dugotrajnom i teškom procesu koji ih obojicu očekuje.

"Znam to iz iskustva, jer u Italiji vodim bitku za istinu o žrtvama osiromašenog uranijuma već 20 godina, imam 138 izvršnih presuda na raznim nivoima i u različitim pravosudnim organima. Nažalost, do sada je broj preminulih 370, a obolelih sa dokazanim uzročnicima oko 8.000", kaže italijanski advokat.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike