Istraga o seksualnom zlostavljanju više od 200.000 dece pod plaštom Katoličke crkve

Francuski sveštenici seksualno su zlostavljali više od 200.000 dece u proteklih 70 godina, pokazuju rezultati istrage koju već dve godine sprovodi nezavisna komisija. Katolička crkva je dugo žmurila na zlostavljanje dece, jer prve žrtve zlostavljanja prijavljene su još pre 20 godina, ali tek u poslednje dve godine kler je pokazao spremnost da zagrebe u rad sveštenstva.

Identifikovano je 3.200 pedofila. U rezultatima istrage navodi se da je crkva godinama pokazivala "duboku, kompletnu i okrutnu ravnodušnost" i ne samo što nije preduzela mere da spreči zlostavljanje, već je ponekad i svesno povezivala decu sa predatorima.

Većina žrtava bili su dečaci, mnogi od njih uzrasta od 10 do 13 godina.

"Mi ne smemo da gurnemo pod tepih problem seksualnog zlostavljanja katoličkih sveštenika jer to nije iza nas. Nije iskorenjeno, i podsećam da su i u proteklih 30 godina od 1990. do 2020. zabeleženi novi slučajevi. Žrtvama se ne veruje, ne slušaju ih i smatra se da su i same krive za to što im se dogodilo", istakao je Žan Mark Sove, šef istražne komisije.

Potresna svedočenja

Izveštaj Nezavisne komisije je na 2.500 hiljade strana zabeležio potresna svedočenja. Sistematska pedofilija ruinira ugled katoličke crkve, kaže osnivač udruženja žrtava koji je kao 13-godišnjak bio žrtva sveštenika.

"Ja sam doživljavao tog sveštenika kao nekog boga, nekog ko mi nikad ne bi naudio. Ali, kada sam se našao polunag na krevetu i kada me dodirivao, shvatio sam da je to nešto pogrešno, ali kada ste dete, jednostavno ne možete da odreagujete. Paralizovani ste strahom i zbunjenošću, jer ste sa čovekom koji je autoritet i kome se veruje, ali ipak osećate da to nije u redu. I tako to nosite u sebi kao neki tumor koji raste i izjeda vas i fizički i psihički", svedoči Olivie Savinjon, predsednik udruženja žrtava seksualnog zlostavljanja.

Sramno finansijsko obeštećenje žrtava

Katolička crkva je najavila da će u martu sledeće godine obezbediti finansijsku pomoć kao obeštećenje žrtvama seksualnog zlostavljanja.

"Suma koju su na konferenciji episkopa utvrdili u iznosu od tri do pet hiljada evra za obeštećenja žrtvama, zapravo je sramna, jer je ta osoba preživljavala dugogodišnje silovanje. To ne može da bude kompenzacija za dugogodišnje nasilje", upozorila je Antoanet Freti, advokatica.

Na to je posebno upozorila jer je reč o maloletnim licima i podvukla da je to omalovažavanje i ličnosti i pijeteta deteta.

"Sramite se! Crkva mora da se suoči sa istinom da susveštenici optuženi za seksualno uznemiravanje! Urušili su dostojanstvo čoveka ali i institucije koje su predstavljali i kojima je narod verovao", poručio je Fransoa Devo, osnivač udruženja Slobodna reč.

Novi zakoni o kažnjavanju biskupa i crkvenih zvaničnika

Šef francuske biskupske konferencije najavio je radikalne kazne za zlostavljanje.

"Svima koji su bili žrtve seksualnog zlostavljanja, prvenstveno deca ali među oštećenima ima i sveštenika kaluđerica, izražavam stid i žaljenje za strahote koje su preživeli. Osuđujem i izvijavam se u ime svih onih koji su to hteli da zataškaju i nisu želeli da čuju vapaje žrtvava. Oni su iznerverili iskonske simbole crkve i za to moraju da odgovaraju", naglasio je Erik De Bofor, predsednik konferencije episkopa Francuske.

Papa Franja je usvojio nove zakone o kažnjavanju biskupa i drugih visokih crkvenih zvaničnika ako ne zaštite svoje vernike.

Prvi put da crkveni zakon zvanično priznaje kao krivično delo metodu koju koriste seksualni predatori da bi izgradili odnos sa svojim žrtvama, a zatim ih seksualno eksploatisali.

Zakonom se takođe eliminiše veliki deo diskrecione prakse koja je godinama omogućavala biskupima i drugim visokim zvaničnicima crkve da ignorišu ili zataškavaju slučajeve zloupotreba.

Novi krivični zakonik inkorporira te promene, u isto vreme ističe se da optuženi sveštenici moraju da se smatraju nevinim dok se ne dokaže suprotno.

Novi zakon stupa na snagu 8. decembra.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар