Istorija odevanja i kićenja u leskovačkom kraju od neolita do savremenog doba

Istorija odevanja i kićenja u leskovačkom kraju duga 28 vekova stala je u tri galerije Narodnog muzeja.Zanimljiva priča kreće od prvih zemljoradnika u doba neolita prateći prikaze odeće na figurinama. Korak dalje dočekuje vas rimska matrona i izuzetno vredna kolekcija zlatnog nakita.

"Prikazali smo nakit koji je pronađen u Maloj Kopašnici na nekropolama. Tako da imamo brojne naušnice, prstenje, ogrlice, dijademe", kaže Julijana Pešić, arheolog i autorka izložbe.

Najdominantniji je balkansko-orijentalni stil. Pod viševkovnim turskim ropstvom Srbima nije bilo dozvoljeno da nose kitnjastu i odeću bele i zelene boje.

"Mi možemo u Leskovcu čak posle oslobođenja i u periodu između dva svetska rata primetiti da stariji građani dugo nisu mogli da se oslobode čakšira, a Leskovčanke su nosile i šalvare, nanule i šamije", navodi Mira Ninošević, istoričarka i autorka izložbe.

Do Drugog svetskog rata neizostavne su bile libade i tepeluk koji je otkrivao status žene u porodici i društvu. Ovaj sa biserima je samo za imućne. Uz građanske kostime na svadbama se nosila i narodna nošnja. Seoska se izrađivala u kućnim radionicama.

"Najčešće od materijala se upotrebljavao lan, pamuk, vuna, klašnje i sukno, a recimo kod materijala koji se koristio za izradu gradske narodne nošnje to su bili skupoceni materijali", ističe Slađana Rajković, etnolog i rukovodilac projekta.

Ubrzanim razvojem industrije i procvatom trgovine između dva svetska rata u Leskovac stiže i pariski šik. Niču saloni mode. Elegancija, prefinjenost, bubikopf frizure, kloš šeširi. Na izložbi 9 tema, stotinak eksponata i dve godine napornog rada.

"Trudila sam se da negde kroz boju i materijale povežem sve to u jednu lepu, stilsku celinu, da negde se oseti tok vremena", kaže Radmila Krstić, kustos i dizajner izložbe.

Smenjivale su se istorijske prilike, epohe, kulturni uticaji u leskovačkoj kotlini. Ta raznolikost vidljiva je na svakom komadu odeće i nakita, veza sa tradicijom, potreba za novinama, ali i težnja Leskovčana da sačuvaju posebnost baš kao što je i ova izložba koju potpisuje 7 žena.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike