Istorija nadaleko poznatih vina iz smederevskog kraja

Ne postoji putopisac, od 15. veka pa nadalje, koji se nije divio georafskom položaju Smedereva. Prednosti za uzgoj vinove loze su iskoristili brojni vladari, od rimskih, despotskih, otomanskih, pa do Obrenovića. Prve izložbe grožđa, organizovane su upravo u Smederevu 1889. godine, a dvadeset godina kasnije, osnovana je i smederevska vinogradarska zadruga.

 

"Onda je taj zamah krenuo od prvih decenija 19.veka i samo utemeljenje vinograda kneza Miloša Obrenovića u Smederevu, predstavljalo je ohrabrenje za građane Smedereva, da nastave uzgajanje vinove loze", navodi dr Snežana Cvetković, iz Muzeja u Smederevu.

U svetu, nema mnogo gradova poput Smedereva, za čije je ime vezano ime grožđa ili vina. Ovaj grad na Dunavu, ima svoju "Smederevku", jednu od najpoznatijih autohtonih sorti Srbije. Pojedini smederevski vinari, imaju u planu, da poboljšaju ovu čuvenu sortu vinove loze.

"Ima klonove koji su dobri, tri su klona dobra, ali zato ima jedan koji je jako loš, koji je nažalost, takvog uzgojnog oblika, da, kad kalemari seku kalem grančice, oni uglavnom sa nje, jer ona ima takve grane, koje su pogodne za kalemljenje, tako da je ona preplavila tržište i da su danas vinogradi smederevke, uglavnom svedeni na tu sortu. Mi pokušavamo da vratimo te neke stare sorte, za to će nam trebati sigurno nekoliko godina, da bar oformimo jedan zasad koji možemo da kažemo da je stopostotno čist, da nema tog lošeg klona Smederevke", objašnjava Radoslav Radojković, vinar. 

"Smederevka" je, zahvaljujući poljoprivrednom kombinatu "Godomin", bila dominatna u ovom kraju decenijama. Nakon gašenja firme, 2005. godine, vinari su nastojali da gaje i internacionalne sorte vinove loze, kako bi se još bolje plasirali na svetsko tržište. Na nedavno završenom prvom međunarodnom sajmu vina u Beogradu priliku da predstave svoja vina, iskoristilo je čak osam vinarija iz Smedereva.

"Tamo smo pokušali da prezentujemo Smederevo, kao jedan centar u kome ima više vinarija, ne samo u smislu da se prodaje vino, već u smislu da se oformi vinski turizam", dodaje Radoslav Radojković, vinar.

Uz dobro vino, bogatu istoriju i najveću ravničarsku tvrđavu u Evropi, Smedrevo bi trebalo da postane obavezna turistička destinacija. Najavljen projekat izgradnje pristana i marine, trebalo bi da učrsti ovaj grad, na poziciju kakvu zalužuje.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike