Istoričar Aleksandar Životić objašnjava za RTS zašto je jesen ključna u bici za Donbas

Kkomentarišući za RTS medijske spekulacije o sukobima u Ukrajini, između ostalog da se Rusija povlači i da sve snage šalje na Donbas, prof. dr Aleksandar Životić, ocenjuje da naši mediji kaskaju za glavnim tokovima dešavanjima, da ima dosta senzacionalističkih vesti i da je reč o kombinaciji iz različitih izvora.

"Rat jeste ušao u jednu novu fazu, a ono što trenutno gledamo je jedna nova faza, pre svega bitke za Donbas, tako da pregrupisavanje, odbrana Donbasa, itd. o čemu se priča, je nešto što je izvučeno iz saopštenja ruskog Ninistarstva odbrane koja su poslednjih dana vrlo štura i prilično neprecizna, tako da dozvoljavaju široka tumačenja", objašnjava profesor Životić.

Pojašnjava da je suština u operaciji, koja je započela pre šest dana iz jednog šireg reona Harkova, koji je iskorišćen kao operativna osnovica prema Kupjansku, gradu na reci Oskul.

Ključna linija za ruske snage 

Važno je, kaže Životić, napomenuti da je to ta linija od Vovčanska do Izjuma, koja je ključna za ruske snage, pre svega kao kopnena linija komunikacije s Rusijom i snabdevanja, i ona je sada presečena.

Takođe, profesor precizira da su posle zauzeća Kupljanska, operacije usmerene delom ka severu, Vovčansku i izbijanju na rusko-ukrajinsku granicu, u drugom pravcu ka jugu radi okruženja te grupacije oko Izjuma.

"I Izjum i Vovčanski su zauzeti od strane ukrajinskih trupa. Što se Izjuma tiče, on je zaista veoma važan i u operativnom, a može se reći i u strategijskom smislu. Rusi su vodili boj za Izjum više od dva meseca da bi sad praktično bili poraženi za svega nekoliko dana. To je otprilike tri do tri i po hiljade kvadratnih kilometara koje je Ukrajina sada vratila pod svoju kontrolu", naglašava Životić.

Posebno ukazuje da je to, za ukrajinsku stranu od velike psihološke važnosti.

Kakav se ishod može očekivati narednih dana 

Što se tiče razvoja dalje situacije, prema istoričaru postoje dve mogućnosti i prva je uslovljena vremenskim periodom, odnosno jeseni koja dolazi.

Smatra da sada zavisi da li će ukrajinske trupe, s obzirom na zamah ofanzive, jer radi se o izuzetno velikom prostoru, stati na određenoj liniji, pre svega na jednoj od prirodnih barijera, budući da se približava jesen.

Samim tim, upozorava da je na prostoru Donbasa, s obzirom na klimatske uslove i samu konfiguraciju tla, zaista veoma teško i gotovo nemoguće voditi aktivne vojne operacije u periodu koji dolazi.

"Ukoliko ta ofanzivna operacija, a to je zaista teško reći, ide tako dobro i da je na ruskoj strani zaista tako teško stanje kao što se pojavljuje u mnogim medijima, da će oni onda gurati s tom operacijom do momenta dok mogu da izdrže, što je svakako rizično. To su neka dva moguća ishoda, a to ćemo znati veoma brzo u narednih nekoliko dana", zaključuje Životić.

Komentarišući medijske navode o navodno velikim gubicima Rusije, Životić navodi da se to  više na ruskoj strani i ne krije iako tu, ističe, postoji kontrolisani protok informacija na zvaničnom nivou, iz zvaničnih saopštenja se može videti da je to tako.

"I možete na jednoj strani videti znake nezadovoljstva protivnika rata ali i među onima ultra-desno nastrojenim političkim grupacijama koje smatraju da je rusko rukovodstvo suviše mlako i da treba radikalnije da deluje", kaže profesor. 

"Očekujem pregovaračku platformu o Kosovu i Metohiji" 

Životić ukazuje da je, kada je počeo rat u Ukrajini bilo sasvim jasno da će zapadni svet insistirati na što bržem, efikasnijem i trajnijem rešenju za Kosovo i Metohiju.

"Jasno se vidi da je došlo do ozbiljnih tektonskih poremećaja međunarodnih odnosa i da se sada postavlja neka nova gvozdena zavesa, neka nova linija razgraničenja interesnih sfera, koja će ići od Baltika do Crnog mora. Videćemo gde je ta linija i da te zapadne sile, praktično sve što je zapadno od te linije smatraju ekskluzivnom zonom svog uticaja i prostora na kojem pretenduju da imaju glavnu reč i diktiraju postojeća rešenja", ističe Životić.

Posebna sednica parlamenta o Kosovu i Metohiji biće održana sutra, a kao što je ranije najavljeno, sednici će prisutvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ukoliko bude potrebno, rasprava će se voditi i 14. septembra.  

Životić ističe da mu je veoma drago da posle dužeg vremena Skupština Srbije raspravlja o Kosovu i Metohiji i da će predsednik na njoj izneti celokupnu situaciju,  kao i očekuje da će se pojaviti naša pregovaračka platforma.

"Nadam se da će to zasedanje rezultirati jednom deklaracijom, dokumentom koji će biti rezultat ozbiljnog političkog konsenzusa. Krajnje je vreme da mi kao država izađemo sa jasnim stavom prema vitalnom državnom problemu", smatra Životić.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike