Iranski režiser Džafar Panahi pušten iz zatvora uz kauciju posle štrajka glađu

Privremeno oslobađanje proslavljenog iranskog reditelja Džafara Panahija "dva dana posle početka štrajka glađu" iz zatvora Evin u Teheranu, potvrdila je američka nevladina organizacija Centar za ljudska prava u Iranu, kao i Panahijeve pristalice i filmski saradnici.

Za njegovo privremeno puštanje na slobodu zaslužni su njegova porodica, advokati kolege i prijatelji.

Panahijevo pismo o štrajku glađu 

Panahi je u pismu koje je njegova porodica objavila na društvenim mrežama u sredu, 1. fbruara, najavio da će odbijati hranu, piće i lekove do puštanja na slobodu. „Ostaću u ovom stanju sve dok moj leš ne bude iznet iz zatvora" , napisao je on.

„Danas, kao i mnogi ljudi zarobljeni u Iranu, nemam drugog izbora sem da protestujem protiv ovog nehumanog ponašanja najvrednijim što imam – svojim životom", rekao je Panahi. 

On je najavio da će štrajkovati do puštanja na slobodu u znak protesta protiv "nezakonitog i nehumanog ponašanja pravosudnog i bezbednosnog aparata i zatočenja talaca" .

U pritvoru od prošlog julaVišestruko nagrađivani iranski režiser Panahi uhapšen je 11. jula prošle godine, čak i pre nego što je u septembru počeo talas protesta koji je potresao iranski režim. Prošlog meseca bilo je naznaka da bi pravosuđe moglo naložiti njegovo puštanje, ali je ostao iza rešetaka u teheranskom zatvoru Evin.

„To je izvanredno, olakšanje, potpuna radost. Hvala svima koji su juče pokazali jedinstvo i solidarnost, mobilisali se da pomognu", rekla je za AFP njegov francuski distributer Mišel Halberštat. „Panahijeva sledeća borba je da se i zvanično prizna poništenje kazne. On je napolju, slobodan je, a ovo je već sjajno." 

Podsećamo, šezdesetdvogodišnji režiser trebalo je da odsluži šestogodišnju kaznu izrečenu 2010. pošto je osuđen za propagandu protiv vlasti. Ali 15. oktobra, Vrhovni sud je poništio osuđujuću presudu i naložio ponovno suđenje, što je izazvalo nadu u njegovom pravnom timu da bi mogao biti pušten.

 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike