Najbrže vesti u Srbiji

Irački Kurdi blokirali puteve između Kurdistana i Mosula

"Dva glavna puta koja vezuju Erbil i Dohuk sa Mosulom blokirana su danas nasipima peska", rekao je taj zvaničnik.

Dodao je da je to mera predostrožnosti pošto su primetili povećano raspoređivanje i kretanje iračkih snaga blizu takozvane linije fronta koja ih deli od kurdskih boraca pešmerga.

Sinoć su kurdske vlasti optužile iračke snage da pripremaju napad na Kurdistan iz Kirkuka i Mosula. To je sinoć saopštio Bezbednosni savet autonomne vlade Kurdistana, najviše odbrambene instance te oblasti.

Na terenu u bogatoj naftnoj oblasti Kirkuk jedan zvaničnik pešmerga negirao je da postoji bilo kakva posebna aktivnost iračkih snaga.

Komandant pešmerga u južnom delu Kirkuka Vasta Rasul rekao je za Frans pres da nisu videli nikakva neprihvatljiva kretanja iračkih snaga i da se redovno nastavljaju sastanci sa međunarodnom koalicijom predvođenom Sjedinjenim Državama. Koalicija podržava borbe protiv Islamske države u toj oblasti.

Portparol Komande za zajedničke operacije nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje izveštaje o pripremama za napad.

On je rekao da te snage u provinciji Kirkuk nastavljaju da od eksploziva čiste tu oblast koja je do skoro bila rukama Islamske države

i da pripremaju za vraćanje stanovništva.

Odnosi između Bagdada i Erbila, u iračkom Kurdistanu, pogoršane su posle referenduma o nezavisnosti održanog 25. septembra na inicijativu kurdskog predsednika Masuda Barzanija.

Građani iračkog Kurdistana, autonomne oblasti u Iraku, na referendumu su se izjasnili za nezavisnost.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike