Intenzivirane borbe oko Zaporožja i Donjecka, zapad Kijevu obećava nove isporuke oružja

Velika Britanija prva je zapadna zemlja koja će Ukrajince snabdeti borbenim tenkovima "čelendžer 2". Britanski ministar odbrane Ben Volas pozvao je Nemačku da dozvoli snabdevanje Ukrajine tenkova "leopard", dodajući da bi taj potez mogao da pokrene podršku i drugih zemalja.

U raketnim udarima ruskih snaga kada je pogođen i stambeni blok u gradu Dnjepar poginulo je najmanje 40 ljudi, dok se desetine još uvek vode kao nestale.

Moskva tvrdi da cilj nije bilo stambeno naselje već da je raketa oborena iznad zgrade što je dovelo do tragedije.

Rusija i Belorusija počele su zajedničke vazdušne vežbe, što je izazvalo podozrenje u Kijevu i na zapadu da bi Moskva mogla da iskoristi teritoriju Belorusije za pokretanje nove kopnene ofanzive u Ukrajini.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o pitanju razmene zarobljenika između Rusije i Ukrajine, saopštio je Kremlj, kao i o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i načinima da se deblokira izvoz đubriva i hrane iz Rusije.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi rekao je da će ta agencija proširiti svoje prisustvo u Ukrajini kako bi "pomogli u sprečavanju nuklearne nesreće" tokom sukoba koji je u toku.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da bi Ukrajina uskoro mogla očekivati više isporuka teškog naoružanja iz zapadnih zemalja.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike