Inicijativa novosadskih đaka – porodica Đurkić dobila ključeve novog doma

I osmesi i suze nakon što su posle 14 godina života u baraci dobili ključeve novog doma. Više od loših uslova brinula ih je mogućnost da Centar za socijalni rad oduzme mališane roditeljima.

"Prvenstveno da nam pomognu da naša deca ostanu uz nas, da ova porodica ostane na okupu i da nam reše životnu brigu", ističe Bojana Đurkić.

Đurkići imaju petoro dece, a četvoro su učenici Osnovne škole "Žarko Zrenjanin" i odlični su đaci.

"Prezadovoljan sam svojom sobom, svojim krevetom, kuhinjom, kupatilom", priča Predrag Đurkić.

Na useljenju u novih trideset kvadrata sa dvorištem, dočekali su ih drugari iz razreda koji su, kada su čuli da baraka porodice mora da se ruši, organizovali niz akcija da bi sakupili novac.

Đaci kažu da im Peđa uvek pomaže i da su onda odlučili da i oni pomognu njemu.

"Imali smo neki vašar, pa se nekoliko odeljenja skupilo da pomogne", kaže jedan učenik, dok drugi dodaje da su mu kao razred nudili podršku, i da su razvrstavli čepove.

U akciju osnovaca uključili su se i njihovi sugrađani i za godinu i po dana sakupili 1.125.000 dinara.

Goran Bajšanski iz Udruženja građana "Novi Sad" ističe da je podznak bio da animiraju građane, da svi stanu "iza jedne romske porodice koja je pokazala potencijal da želi da izvede svoju decu na pravi put".

Lakše će biti sa krovom nad glavom u kući koju su učenici i građani renovirali, za šta su skupili još 200.000 dinara, a mnogi donatori poklonili su porodici kućnu tehniku i nameštaj.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike