Inckovo nametanje zakona – najveća kriza u BiH od Dejtona ili tek još jedna od bura

Profesor političkih nauka Nenad Kecmanović kaže da će se narednih dana tek videti kolika je kriza.

"Mogla bi da bude zaista najveća. Ljudi potpisuju peticiju, to je krenulo odmah, spontano. Sad to više kreće u neku vrstu organizovanog potpisivanja. Ono što je ključni utisak to je jednistvo koje su stranke u RS postigle", rekao je Kecmanović.

Kecmanović kaže da je, pored toga, iznenadilo mnoge to jedinstvo, što, napominje, govori o visokom stepenu zrelosti političke elite u RS.

Kolumnistkinja Nedeljnika, Ljiljana Smajlović smatra da je to prilično žestoh udar na RS.

"Zato je ovo jedinstvo opozicije i vlasti brzo postignuto. Bila je velika kriza i kada je visoki predstavnik smenio predsednika RS, kao što je smenio Nikolu Poplašena 1992. godine. Taj protektor je tada imao veliki autoritet i tada nije nikome padalo na pamet da mu se suprotstavi. Sada se visoki predstavnik usudio da učini ovo. Donosite zakon sa kojim se niko ne slaže u RS. To se protivi svim načelima političkih nauka", kaže Smajlovićeva.

Smajlović: Inckova odluka bez saglasnosti SAD i EK 

Smajlovićeva navodi da se Inckovo nametanje zakona, nije imao saglasnost ni Berlina, ni Vašingtona, ako se gleda po reakcijama.

"Američka ambasada ga nije podržala, EK ga nije podržala. Meni je teško da verujem da je ovo njegova lična odluka. Reklo bi se da nema podrške i on je na neki način napravio potez za koji ćemo videti da li ima neku snagu i kolika je snaga Republike Srpske. Vidim neke nagoveštaje da to ostane u zakonu, a da se ne primenjuje", dodaje Smajlovićeva.

Kecmanović smatra da može da se nagađa oko Inckovih motiva.

"Moguće da mu je prekipelo to kako sedi tu bez veze 12 godina, da je hteo da povuče jedan radikalan potez, pa da ga pamte po tome. Ovo mene podseća na vraćanje Petriča i Ešdauna. Oni su nametali zakone, oduzimali nadležnosti, smenjivale funkcionere. Incko je već podneo ostavku, ovim potezom nije mnogo rizikovao", ističe Kecmanović.

Kecmanović: Postepeno se ulazi u sve veću krizu 

Prema njegovim rečima, ono što može da se desi, i posebno je opasno, je da zakon ostane, a da se ne primenjuje.

Smajlovićeva navodi da će Dodik moći da koristi na isti način i svoj zakon.

Kecmanović napominje da se polako ulazi u sve veću krizu i da će doći do neke vrste internacionalizacije ovog problema.

"Ja ne verujem da će u RS biti naivni da će nasesti na varke. A opet ne vidim da će druga strana da odustane od toga", kazao je Kecmanović.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар