Incko: Referendum o otcepljenju – crvena linija

Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, kaže da do secesije Republike Srpske neće doći.

"Međunarodna zajednica ima sve instrumente u svojim rukama. Mi imamo mandat Ujedinjenih nacija i mi to nećemo dopustiti", rekao je Incko u ekskluzivnom intervjuu za Dojče vele.

Komentarišući to što je predsednik RS Milorad Dodik tokom intervjua za Dojče vele nacrtao mapu na kojoj je RS ujedinjena sa Srbijom, Incko je rekao da je prekrajanje granica uvek opasno.

"I ono je završeno. I pogotovo što se mene tiče i mog mandata završeno je za BiH. Unutar BiH možemo svašta da radimo, ali hajde da se takmičimo u tome ko će biti uspešniji", rekao je Incko.

Na pitanje da li će uskoro koristiti Bonska ovlašćenja, koja Visokom predstavniku daju veliku moć u Bosni, Incko je rekao: "Situacija neki put nije baš ružičasta ovde i neki u međunarodnoj zajednici su mišljenja da bi možda bilo opet dobro da se koriste Bonska ovlašćenja. Međutim, to je samo neko sazrevanje nekog mišljenja, ali nikakve odluke do sada još nije bilo u tom smislu".

Incko je dodao da bi se takav potez mogao očekivati u slučaju krupnih kršenja Dejtonskog sporazuma.

"Veliko kršenje Dejtona bio bi naravno neki referendum o otcepljenju. To bi bila crvena linija", rekao je Incko.

Na pitanje šta bi u tom slučaju uradio Incko je rekao: "Ja ću sve učiniti da do toga ne dođe."

"To je samo teorija. Ako bih imao neki plan i ove veće države u Veću za implementaciju mira, mi to sigurno ne bismo preko televizije objavili", rekao je Incko za Dojče vele.

"Radimo konkretno i imamo i nekih rezultata u tom pogledu. Vi znate da je bio u planu referendum o Tužilaštvu i Sudu BiH i Visokom predstavniku i da do toga nije došlo", dodao je Incko.

Na pitanje da li je takve referendume sprečila intervencija međunarodne zajednice, Incko je odgovorio: "Međunarodna zajednica nije intervenisala. Međutim, ona je bila potpuno jasna da bi to bilo antidejtonski."

Ne razmišlja se o smeni Dodika

Kada je reč o kritikama Rusije na račun njegovog poslednjeg izveštaja o stanju u BiH koji je podneo Savetu bezbednosti UN, kao i o tome da ga je ruska strana nazvala "srbofobom", Incko kaže da je smešno i potpuno suludo optužiti ga da je srbofob.

Podsetio je da je kao dobrotvor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu još 1986. godine od patrijarha Germana dobio priznanje.

Na direktno pitanje da li Rusi sprečavaju eventualnu smenu Milorada Dodika, Incko je rekao: "Do tog koraka još nije došlo. U međunarodnoj zajednici o tome nismo debatovali barem što se tiče mog mandata. Možda moji prethodnici, kao gospodin Švarc Šiling. Možda je on imao takve ideje. Ja o tome još nisam razmišljao."

"Meni bi, recimo, bilo drago da RS unutar BiH bude uspešan entitet, kao što su Bavarska ili Lombardija uspešne u svojim državama", rekao je Incko.

"Onda da se takmiče ko je bolji, Federacija ili RS – u školstvu, policiji, televiziji, univerzitetima… To bi onda bila jedna fina državica, zar ne", dodao je Incko.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike