Incko ne dolazi na komemoraciju srpskim žrtvama, u RS burno reagovali

Predsednik Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da su nesuvisle izjave OHR-a (Kancelarije visokog predstavnika) da neće prisustvovati komemoracijama srpskim žrtvama dok se ne prestane negirati navodni genocid u Srebrenici i govoriti protiv BiH.

"To su velike gluposti međunarodne zajednice. Tu se nema šta reći, to je jasno kao dan. Ne može se jedan zločin pravdati, a drugi ne, jedan priznati, drugi ne priznati. Potreban je jednak pristup", rekao je Kuzmanović za Srnu.

Predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić izjavio je da ne zna šta u BiH traži visoki predstavnik Valentin Incko ukoliko smatra da su važne samo bošnjačke žrtve, a ne i srpske.

"On ne zna da je, prema popisu iz 1981. godine, u BiH više bilo Srba nego muslimana. Ako on smatra da 3.200 srpskih žrtava u okolini Srebrenice nije važno, ne znam šta traži u BiH", rekao je Dukić.

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je Srni da je krajnje vreme da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, "koji podržava isključivo bošnjačke političke interese", napusti BiH i ostavi je da se razvija u duhu demokratije i tolerancije.

Košarac je rekao da je to samo jedna u nizu potvrda da je Incko "megafon bošnjačke politike".

Činjenica da su OHR-u potrebni politički uslovi da bi došli na komemoraciju srpskim žrtvama potvrđuje da je OHR sve vreme pristrasan, i dalje zarobljen u propagandi muslimanske strane i uporno krivotvori istinu, ocenio je Darko Mladić, sin nekadašnjeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Predsednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić rekla je da OHR treba da ode iz BiH, jer selektivnim dolaskom na komemoracije žrtvama iz prethodnog rata govori da ne priznaje srpske žrtve i doprinosi još većim podelama u društvu.

"Vreme je da odu i da se prekine selektivna pravda. Njima su srpske žrtve nešto normalno, kojima ne treba odavati počast. S druge strane, postali su lobisti i propagatori posebno bošnjačkih žrtava u svetu", navela je Rajilićeva.

Šef Kluba poslanika Demosa u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović rekla je da bi mnoga pitanja bila dogovorena i rešena da je OHR napustio BiH.

Stevanovićeva je rekla da međunarodna zajednica, nažalost, od rata nema jednak pristup žrtvama u proteklom ratu i nije mnogo doprinela pomirenju u BiH.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike