Ima slučajeva da su deca u istom odeljenju, a da se ne poznaju – čeka nas još jedna izazovna godina

Dva dana je ostalo do početka školske godine. Ministarstvo je objavilo kako će izgledati nastava po opštinama prve nedelje. Uglavnom će deca biti u školkim klupama, osim u 15 optina gde će se raditi kombinovano i Tutinu, gde će i ovaj 1. septembar početi sa online nastavom. Koliko deci nedostaje "normalna" škola? Šta je poverenica za ravnopravnost pripremila u izveštaju za Skupštinu?

Brankica Janković, poverenica za ravnopravnost rekla je gostujući u Jutarnjem programu da je prethodna školska godina bila izazovna godina, i da je sada veoma bitno da deca krenu regularno u školu jer ima slučajeva da su deca godinu dana bila u istom odeljenju, a da se ne poznaju, ali isto tako bitno je i da svi učestvujemo u sprečavanju zaraze od koronavirusa.

"Previše smo se opustili, razumljivo je sve to jer smo se obradovili što je stigla vakcina i nadali smo se da smo završili sa pandemijom, ali ipak nije tako, čeka nas još jedna izazovna godina", istakla je Jankovićeva.

Pozdravila je meru da se odlučuje na pojedinačnom nivou da li će se u školu ići ili će nastava biti onlajn, jer, kako napominje negde nemate slučajeve zaraze, a negde ih ima više.

Prema njenim rečima, uvek je potrebno neko vreme, par dana, da se pripremimo za neku novu meru.

Naglasila je da posle izveštaja o diskriminaciji odraslih koji je predstavljen u maju mesecu, u novembru će biti predstavljen izveštaj o diskriminaciji deci, gde će sve iz te oblasti  moći da se pronađe na jednom mestu.

Kako dodaje, najčešće su diskriminisana deca sa invaliditetom, ali nije retkost ni  diskriminacija na osnovu materijalnog stanja, i podsetila je na slučajeve korišćenja aplikacija za proveru da li su patike original.

"Izveštaj počinje rečenicom deteta koje kaže – kada sam tužna izađem na internet, tamo uvek ima nešto što me obradovati. Međutim, ima i veliki broj opasnosti, treba obratiti pažnju i na digitalno nasilje, a treba se fokusirati na prevenciju u školama", navela je poverenica za ravnopravnost.

Ističe da je nasilja previše u školama, i da je potrebno da se priča više kako dolazi do konflikta i kako se prevenira.

"Moramo stvoriti društvo koje ima nultu toleranciju za nasilju. Roditeljima je potrebna podršku u detekciji problema", naglašava Jankovićeva.

"I trojka je u redu" 

Govoreći o učestalim privatnim časovima koje roditelji plaćaju deci, Jankovićeva je rekla da je potrebno decu naučiti da kritički razmišljaju i da je "trojka je u redu".

Napominje da je još jedan vid diskriminacije i nad transrodnom decom, da se ona ne razumeju u najboljoj meri i da je to još jedna vrlo osetljiva tema.

"Najbitnije je da slušamo decu i da ne zatvoramo oči, očekivajući da će nešto da prođe", kaže Jankovićeva uz napomenu da bi deca i porodica trebalo da budu crvena linija iznad čega se ne ide.

Kada je reč o situaciji u domovima za stare, gde je više zaraženo od koronavirusa zaposlenih nego korisnika, poverenica podseća da je veliki procenat vakcinisanih korisnika domova.

"Sećate se koliko su bili ograničeni u kretanju prošle godine, treba videti šta je problem i prevenirati da opet ne bi bili diskriminisani", kaže Jankovićeva.

Prokomentarisala je i situaciju u Avganistanu i eventualnu migrantsku krizu sa kojom bi mogla Evropa da se suoči. "Imali smo veliku migrantsku krizu ranije. Srbija je imala adekvatan odgovor i pokazala da može da bude ravnopravna članica EU", naglasija je Jankovićeva.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар