Ima li rešenja za „divlje“ deponije u Požarevcu

Kada uđete u Požarevac iz pravca Velikog Gradišta dočeka vas deponija šuta. Trebalo je da bude iza drveća, ali je izašla je na regionalni put i naštetila poljoprivrednoj proizvodnji.

"Letinu ne možemo da uzmemo", ističe Blagoje Savović iz Požarevca. "Ne možemo da dođemo do njive. Kosim detelinu. Preko ovog stenja i kamenja treba da prođem."

Zbog korišćenja privatne svojine, Gradsko komunalno preduzeće prošle godine samo jednom vlasniku isplatilo je 30 miliona dinara. To očekuje i Dragan Đorđević kome je propao voćnjak i gradnja kuće:

"Od ovog placa nema ništa. On je izgubljen za sva vremena. Tu je bacano đubre, šut, uginule životinje, otrovi."

Javorka i Miodrag Antonović ne mogu da dođu i odu sa svoje farme, jer im put godinama zatrpavaju smećem. Često dolaze i u sukobe sa onima koji ga odlažu.

"Mi treba tu da budemo, da spavamo zbog životinja, da živimo", kaže Javorka Antonović. "Ali ne smemo da zanoćimo, jer smo stari i može nekom da pozli. Prinuđeno smo da siđemo dole kod sina u stan."

"Ovuda je nekada vodio put do kasarne Sopot. Bio je toliko širok da su mogli da prođu kamioni i tenkovi. Pored njega, tu su još dva puta koja su vodila do kuća i njiva meštana iz okoline, ali sada su svi zatrpani smeće."

Grad treba da reši problem, ali nova lokacija mora biti u skladu sa ekološkim standardima. Vlasnici firmi koji ovde odlažu šut, pravdaju se da ne postoji zvanična deponija.

"Ono što mi sada možemo da uradimo je da izvođače koji se nalaze na teritoriji Požarevca i koji imaju probleme sa tim šutom uputimo na određena privatna lica koja imaju pogone i postrojenja za preradu građevinskog šuta", rekao je gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

Iako je proteklih petnaest godina ovde smeće bacao ko je kako stigao, bilo je samo sporadičnih kazni.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike