Ima li razloga za strah od preparata za zaprašivanje komaraca

Milica Rajković, rukovodilac laboratorijskih istraživanja JKP "Gradska čistoća" navodi za RTS da su preparati koji se koriste za zaprašivanje komaraca bezbedni po zdravlje ljudi i da građani ne treba da strahuju.

"Sve je bezbedno, ti preparati su na bazi pirotroida, što su hemijska jedinjenja koja deluju na nervni sistem insekata. Tako da ovim putem apelujemo na pčelare da u terminima našeg suzbijanja odraslih formi komaraca zatvore svoje pčele kako ne bi došlo do uginuća. Za sve ostale sisare – čoveka, životinje kao i ptice je potpuno bezbedno i naši sugrađani mogu da se opuste", objašnjava Rajkovićeva.

Savetuje građane da ukoliko im smeta miris preparata, da se udalje od mesta gde se tretman sprovodi i da zatvore prozore.

"Jedino što građanima može da se desi je da im iritira disajne puteve, ali potpuno je bezbedno za njihovo zdravlje", poručuje Rajkovićeva.

Ističe da svakodnevni napadi na ekipe JKP "Gradska čistoća" onemogućavaju akciju suzbijanje odraslih formi komaraca.

"Svakodnevno imamo napade na naše ekipe – kamenovanje, verbalno uznemiravanje, bacanje na naše haube. Pre dve večeri smo imali pretnju pištoljem i pretnju da neće izaći živi iz ulice ukoliko se vrate i nastave svoju akciju. Sinoć se ponovo desio napad na naše vozilo – kamenovano je vozilo, uznemiravana je naša ekipa, pa se one vraćaju u Trebovićku 16 i ne mogu da nastave svoju akciju", ističe Rajkovićeva. 

Objašnjava da ekipe preduzeća ne radi ništa loše već da tretmanom komaraca olakšavaju Beograđanima suživot sa ovim dvokrilcima.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар