Ilze: Odlaganje borbe protiv promena klime skupo košta

Foto: pixaby

Svaki dan odlaganja akcije u borbi protiv promena klime neizostavno i skupo košta u ekstremnim klimatskim događajima, kao što su poplave, gubitak biodiverziteta, zagađenje vazduha, klimom prouzrokovane migracije, rekao je danas direktor regionalne kancelarije nemačke Fondacije Hajnrih Bel za Srbiju, Kosovo i Crnu Goru Simon Ilze.

Na molbu Euraktiva Srbija da prokomentariše činjenicu da je nemačka kancelarka Angela Merkel prvi put jasno i beskompromisno govorila o cilju ugljenične neutralnosti do 2050. koji je predložila EU, Ilze je, kao i kancelarka, rekao da nema mesta za pitanje da li je to potrebno, već samo kako to ostvariti.

Nemačka kancelarka je ranije ove nedelje na Petersberg Klimatskom dijalogu u Berlinu prvi put ukazala na potrebu postavljanja cilja klimatske neutralnosti u EU, iako pre toga nije bila voljna da se pridruži inicijativi devet članica Unije za dostizanje tog cilja do 2050.

„Rasprava se ne vodi o tome da li, već kako možemo dostići taj cilj“, rekla je na skupu u Berlinu nemačka kancelarka.

Merkel je precizirala da CO2 neutralnost ne znači potpuni prestanak emisije ugljen dioksida, već da se količine koje se emituju u atmosferu nadoknade na neki način, npr. pošumljavanjem.

Ilze je rekao da je na putu do tog cilja suština u povezivanju zainteresovanih strana.

„Mogu se formirati ‘klimatski kabineti’ ili ‘komisije (za napuštanje) uglja’, kao što je to slučaj u Nemačkoj. Svaka zemlja može naći svoju formu, ali suština ostaje ista: Pitanje nije da li, već kako i koliko brzo možemo postići ugljenično-neutralnu privredu“, istakao je Ilze.

Posledice klimatskih promena osećaju svi, pa i Srbija.

„U Srbiji bi važni prvi koraci mogli biti isticanje većih ambicija u novim Nacionalno određenim doprinosima (NDCs) borbi s klimatskim promenama ili predstojeće usvajanje ambicioznog Nacionalnog plana za energiju i klimu (NECP) u okviru Energetske zajednice“, istakao je Ilze.

On je rekao i da je poglavlje 27 u pregovorima Srbije o članstvu u EU, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, takođe značajan okvir koji Koalicija 27, grupa organizacija civilnog društva, već koristi da bi preporučila konkretne akcije.

„Zajednički imenitelj svih ovih okvira, međutim, nije pitanje da li već kako?“, zaključio je direktor regionalne kancelarije nemačke Fondacije Hajnrih Bel.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike