Igre su zakon, poruka koja traje 26 godina

Pre 26 godina pokrenut je najmasovniji dečiji festival sporta u regionu. Do sada je bilo više od dva miliona učesnika, a taj put povezivanja kroz sport stigao je i u Arilje.

Marija Mihajlović , predsednica "Dunav osiguranja" Sportskih igara mladih, kaže. "Kad vidimo kako deca nastavljaju druženje, kako ostaju u komunikaciji i nakon međunarodnog finala u Splitu, to je naša pobeda. Zaista se trudimo da im pokažemo tu kulturu, koja je slična našoj. Naravno, i oni se uvere da je to sve isti narod na ovom regionu, tako da to je naša pobeda. Kad oni dođu sa osmehom na licu i prepričavaju celu godinu kako su se proveli u Splitu sa decom regiona, to su igre".

„Jako je bitno raditi na njihovoj svesti, da u ovim godinama već počinju da shvataju koliko je bitan sport, koliko je bitna ta fizička aktivnost, ne toliko takmičarski sport, koliko je bitna ta fizička aktivnost. Jer mislim mi se ne bavimo vrhunskih sportom. Mi se bavimo svešću da mladi zavole sport i da se prvenstveno bave zbog zdravog stila života," naglašava Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije.

  A upravo Sportske igre mladih imaju za cilj da probude interesovanje onih koji žele da se posvete i profesionalnoj karijeri.

To potrđuje i Dušan Kutlešić, košarkaš KK „Zlatibor" Čajetina: "Prva i osnovna stvar je treba voleti to što radiš, da bi pravio uspehe i da bi pravio iskorake u svom ponašanju, zatim iskorak  u svom poslu. Tako da bez ljubavi u svemu tome ne bi bilo ničega".

Regionalni sportski festival je i šansa za privredno povezivanje, smatra predsednik opštine Arilje. "Naravno, pokušaćemo da napravimo neku dobru priču sa nekom međunarodnom saradnjom, nekom prekograničnom saradnjom. Uvek postoji neka šansa, naravno ako se ne bavite, ili ne organizujete ovakve manifestacije, nema ni šanse, poručuje  Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje.

Ali i za organizatore i učesnike navažnija je pozitivna atmosfera uz glavno pravilo – igre su zakon!

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike