IAEA: Obnovljen rezervni dalekovod u Zaporožju; Kijev tražio veću podršku od EU

Na frontu u Ukrajini sukobi se ne smiruju. Kijev tvrdi da su ruske snage proterane iz još 20 naselja, te da ukrajinska vojska napreduje na području Harkova.

Moskva, međutim, tvrdi da se "specijalna vojna operacija" nastavlja, sve dok se ne ostvare svi postavljeni ciljevi.

Predsednik Ukrajine Vlodimir Zelenski, s druge strane, saopštava da je u nedelju pet ukrajinskih regiona bilo delimično ili potpuno bez struje.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Kuleba zatražio je od EU da poveća podršku Kijevu .
Tražio sam oružje, dodatne sankcije protiv Rusije i finansijsku podršku", izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova.  

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštava da su i Rusija i Ukrajine zainteresovane za uspostavljanje zaštitne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi pozvao je obe strane, koje se međusobno optužuju za granatiranje nuklearke u Energodaru, na prekid vatre.

IAEA je saopštila i da je rezervni dalekovod obnovljen. To će omogućiti operateru da ostavi jednu liniju u rezervi. Istovremeno, drugi vod će obezbediti eksterno napajanje stanice za hlađenje reaktora i obavljanje drugih neophodnih bezbednosnih funkcija. što će obezbediti nesmetano hlađenje reaktora. 

Moskva poručuje da nema govora o povlačenju ruskih trupa iz nuklearke. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštava da neće biti demilitarizacije najveće evropske elektrane.

Ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi se ta zemlja se suočava sa finansijskom i tehnološkom agresijom, ali da ekonomski "blickrig" protiv nje nije uspeo.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan predložiće Vladimiru Putinu da održi sastanak sa Volodimirom Zelenskim, prenose turski mediji.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike