I za mioničko voće banka gena

Samo u selima mioničke opštine Petrovići su pronašli 55 starih sorti jabuka. Ni jedna od njih se hemijski ne tretira a veoma dobro rađaju.

Zdrave, autohtone jabuke, poneku sortu krušaka i žitarica, izložili su u Mionici i pokazali potencijal gena sa kojima mionička sela raspolažu.

"Mi smo se iznenadili koliko su ljudi sačuvali te stare sorte, možda više iz verovanja, greota je kažu kalem poseći, to je najveći utuk odseći u rodu jedan kalem. Dakle, postoji fond starih sorti kod kojih možemo otići da uzmemo gene, koje možemo pretvoriti u jedan proizvod, masovno gajiti", kaže biolog Predrag Petrović.

Mionički biolozi najviše su napredovali u prikupljanju banke gena starih sorti jabuka. Posle godinu dana marljivog rada proširiće banku gena krušaka i žitarica, prvenstveno kukuruza i pšenice.

Dr Ivana Petrović kaže da su u svetu te banke gena veoma bitne zato što one čuvaju genetičke resurse.

"U praksi se pokazalo da velike institucije koje su locirane u gradovima nemaju kontakt sa poljoprivrednicima, i da se ti genetički resursi moraju štititi na terenu, u takozvanim insit uslovima sačuvati. Njena važnost jeste prvenstveno zbog toga što čuva lokalne varijatete i vezana je za lokalnu zajednicu koja čuva ta semena i razmenjuje ih besplatno", kaže Petrovićeva.

Potragu za još većim brojem starih sorti voća, povrća i žitarica nastavljaju najpre na jugu Srbije, a onda i na drugim područjima naše zemlje.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike