I studenti koji nisu na Vojnoj akademiji mogu da rade u Vojsci – kako do stipendije i posla

Pukovnik Bojan Pavković sa Vojnotehničkog instituta kaže da je ovo već treća godina da Ministarstvo odbrane raspisuje konkurs za studentske stipnedije.

"Oni studenti koji su bili u prvom krugu stipendija već su počeli da rade u Vojnotehničkom institutu, ima ih devet i mi smo jako zadovoljni kako su se snašli. Mislim da su i oni jako zadovoljni celim tim iskustvom – stipendijama i poslom", dodaje Pavković.

Ministarstvo odbrane ove godine raspisuje konkurs za 27 mesta za Vojnotehnički institut, od toga 19 studenata master akademskih studija – 16 mašinskih inženjera, tri hemijska inženjera, kao i za osam studenata osnovnih studija – treće i četvrte godine elektrotehničkog i računarskog inženjerstva.

"Pored ovih 27 stipendija koje se dodeljuju za Vojnotehnički institut, jedna od njih je za TRZ Krgujevac, ima još 17 stipendija koje se dodeljuju za zaposlenje u okviru Vojske Srbije u mestima službovanja koje nije Beograd", rekao je Pavković i dodao da su sve te informacije dostupne na satu Ministarstva odbrane.

Ukazao je da što se tiče stipendija za Vojnotehnički institut dolaze u obzir Mašinski fakultet u Beogradu, kao i fakultet u Kragujevcu – moduli su sistemi naoružanja, vojno-industrijsko inženjerstvo, vazduhoplovstvo i proizvodno mašinstvo.

Što se tiče elektrotehničkih i računarskih fakulteta različiti su moduli – od osnovne elektronike do računarstva.

Naveo je da za studente makser akademskih studija stipendije iznose 50.000 dinara mesečno, za studente treće godine osnovnih studija 30.000, a za studente četvrte godine 40.000 dinara mesečno.

"Prosek je bitan zato što za stipendije mogu da konkurišu samo oni studneti koji imaju prosek preko 7,5 ostvaren na dosadašnjim studijama i da su to sve studenti koji su na državnim fakultetima i da do sada nisu izgubili nijednu godinu i da su dali sve ispite iz prethodne godine", objasnio je Pavković.

Na pitanje da li su zadovoljni oni stipendisti koji su već dobili posao, Pavković kaže da su oni već na projektima u Vojnotehničkom institutu.

"U Vojnotehničkom institutu je trenutno veliki broj istraživačko-razvojnih projekata u oblasti naoružanja i vojne opreme i svako od njih je dobio izuzetno interesantan posao u struci koji je prilično jedinstven u ovim prostorima i mislim da su zadovoljni onim što rade i kako mogu dalje da napreduju", naglasio je Pavković.

Ukazao je i da nakon završenog fakulteta i procesa stipendiranja svako je u obavezi da radi duplo vreme od onoga koliko je trajala stipendija.

"Svakoga čeka automatski posao u Vojnotehničkom instituti ili drugim jedinicama Vojske Srbije", poručuje Pavković.

Konkrus je otvoren do 29. oktobra, a sve informacije koje su potrebne za apliciranje nalaze se na sajtu Ministarstva odbrane.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар