I pesnik i slikar Đura Jakšić bio je vatrogasac dobrovoljac u Srskoj Crnji

Na zidovima i policama prostorija priznanja, pohvale i slike generacija koje su sa ponosom bili članovi ovoga društva. Gotovo svako selo, ne baš tako davno, imalo je svoje vatrogasce, mnoga društva su davno prestala sa radom, ali to se nije dogodilo u ovom pograničnom selu sa Evropskom Unijom.

"Radili smo, okupljali se i štitili građane i imovinu u oba svetska rata, jedan kuriozitet možemo da kažemo da je društvo postojalo i 1898. i 1899. godine kada ja naš veliki pesnik i slikar Đura Jakšić bio član našega društva. Društvo čine, pre svega, građani Srpske Crnje, a to nisu građani iz jedne generacije, skoro svaki član dobrovoljnog vatrogasnog društva je ili njegov deda ili tata ili neko bio član dobrovoljnog vatrogasnog društva i tu društvo crpi tradiciju", kaže Branko Brborić, predsednik vatrogasnog društva.

I danas kod mladih meštana vlada veliki interes za učlanjivanjem.

"Nastavljam tradiciju dobrovoljnog vatrogasnog društva, počeo sam sa svojih deset godina kao omladinac, sada već kad sam punoletan sa svojih nepunih dvadeset godina član sam vatrogasnog društva i upravljam sa ovim vatrogasnim vozilom u pomoć vatrogascima profesionalcima i da nastavim tradiciju svojih predaka", navodi Stefan Mrakić iz Srpske Crnje.

Njegov komšija Miroslav Lekić objašnjava koji je danas konkretan zadatak ovoga društva: " S obzirom da je žetva u punom jeku, naši dobrovoljni vatrogasci su spremni u svakom momentu da pomognu drugim društvima iz opštine i isto tako našim profesionalnim jedinicama da prvi ili posle njih dođu na mesta požara i počnu gašenje."

Danas društvo broji oko šezdeset članova svih uzrasta, a na konkursu ministarstva unutrašnjih poslova sektora za vanredne situacije dobili su sredstva za nabavku nove vatrogasne opreme u vrednosti od petstotina hiljada dinara.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар