I Mazarać priključen na vodovodnu mrežu

Imali su svoje bunare, ali ne i dobru vodu. Nije bila za piće, pripremanje hrane. I ti bunari i izvori tokom letnjih meseci su presušivali, ovu letnju sezonu dočekuju mirno.

Meštani Mazaraća su, kako kaže Novica Petković, po vodu išli u Vranjsku banju: "Opština nam je doterivala dva, tri puta u balone."

Mazarać je prvo selo u opštini Vladičin Han, iz pravca Vranja. Ravničarsko, pored Južne Morave. Susedna sela imala su vodu iz gradskog vodovoda godinama. Sada je, uz 62 domaćinstva, kvalitetnu vodu dobila je i škola.

Meštanima to mnogo znači. Sada mogu, kako ističe Boža Ristić, da postave i pojilice za stoku. 

Buster stanica je u susednom selu, cevovod vodi do rezervoara u višoj zoni. Kapacitet je 50 kubika vode.

"Sva ravničarska sela su pokrivena vodovodnom mrežom, brdsko-planinska nisu", kaže Goran Radivojević, izvršni direktor "Vodovoda", "to je skupo i teško izvodljivo, a i dosta je odseljeno ljudi."

Prošle godine rešen je problem vodosnabdevanja meštana Manajla, pre toga i Kržinca.

Goran Mladenović, predsednik Opštine Vladičin Han najavljuje uredno vodosnabdevanje za mesne zajednice Koznica i Vrbovo.

Voda do Vladičinog Hana stiže sa Vlasine, reke Vrle. Zbog remonta elektrana tokom letnjih meseci prelaze na alternativne bunare. Pripremaju projekat za novu akumulaciju, na Jelašničkoj reci. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike