I dalje bez dogovora o Savetu ministara BiH

Tročlano Predsedništvo potvrdilo je da će prisustvovati trilateralnom sastanku sa predsednicima Srbije i Turske 8. oktobra u Beogradu, povodom izgradnje auto-puta Beograd – Sarajevo.

Ambasadori uticajne zapadne petorke – SAD, Nemačke, Engleske, Francuske i Italije, bez dovoljno uticaja da Bosnu i Hercegovinu približe formiranju vlasti.

"I dalje je status kvo", potvrdio je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić.

Kompromis gotovo godinu dana od izbora Savet ministara i Vlada Federacije BiH nije na vidiku, ni posle današnjeg sastanka ambasadora sa tročlanim Predsedništvom.

"Nema pomaka, konkretnih. Do nas je da vidimo kako izaći iz ovoga o priči oko formiranja vlasti, mapa, NATO puta i itd. Mi smo njih slušali šta oni imaju da kažu i mi smo rekli šta mislimo", kaže Komšić.

Zastoj u formiranju vlasti, za srpskog člana Predsedništva rezultat je bošnjačkog interesa.

"Bošnjaci pokušavaju upravo iz ove potrebe ove Deklaracije da nametnu pitanja koja su njima najvažnija, i naravno da tamo čuvaju jedan broj srpskih predstavnika koji su vodili u politici pet godina savet ministara, oni su opozicija u RS, to su radili najčešće protiv RS a u značajnom obimu poslova i protiv Srbije", objašnjava srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Uveren je da Deklaracija SDA prevazilazi okvire akta jedne stranke. Za Dodika je ona nastavak Islamske deklaracije Alije Izetbegovića.

"Traži se naravno društvo koje će biti većinom Muslimani a oni to savremenije zovu da bude građansko društvo, multietnično u kome će dominantna većina biti Bošnjaci ", tvrdi Dodik. 

Za ruskog ambasadora u Sarajevu Deklaracija SDA je suprotna osnovnim principima Dejtona i opasna po etničku ravnotežu u BiH. Za Glas Srpske kaže da je formiranje vlasti talac onih koji se plaše novog sastava Saveta ministara. Iako je dogovor o tom telu postugnut početkom avgusta – Glavna tačka sporenja je nacionalni plan za članstvo u NATO-u.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike