I Bezos otpušta hiljade ljudi, mač inflacije nad tehnološkim sektorom

Smanjenje, koje je prethodno objavio Njujork tajms, predstavljalo bi oko tri odsto zaposenih u "Amazonu". Tačan broj može da varira kako kompanije u okviru firme Džefa Bezosa preispituju prioritete, rekao je izvor Rojtersu.

Najveća internet prodavnica planira da eliminiše poslove u organizaciji uređaja, koja proizvodi "Aleksu", gedžete i kamere za kućnu bezbednost sa glasovnom kontrolom, kao i u odeljenjima za ljudske resurse i maloprodaju, naveo je izvor.

"Amazonov" vremenski okvir za informisanje osoblja ostao je nejasan.

Taj izvor je smanjenje pripisao neizvesnom makroekonomskom okruženju sa kojim se suočavaju "Amazon" i druge kompanije.

Ta vest prati talas otpuštanja širom tehnološkog sektora, koji je oprezan zbog recesije nakon godina brzog zapošljavanja.

Samo prošle nedelje, kompanija Meta je saopštila da će otpustiti više od 11.000 zaposlenih, ili 13 odsto radne snage, kako bi obuzdala rastuće troškove.

Kompanija sa sedištem u Sijetlu predviđa usporavanje rasta prodaje, uprkos tipično unosnoj prazničnoj sezoni.

U razgovoru sa novinarima prošlog meseca, glavni finansijski direktor Brajan Olsavski rekao je da kompanija vidi znake smanjenja kućnih budžeta za kupovinu i da nastavlja da se bori sa visokom inflacijom i troškovima energije.

Od tada je najavljeno da će zamrznuti zapošljavanje na nekoliko meseci.

Amazonova jedinica za uređaje poslednjih godina je zabeležila godišnji operativni gubitak od više od 5 milijardi dolara, objavio je Volstrit džornal prošle nedelje. 

Na nivou kompanije, uzimajući u obzir poslove u magacinu i transportu, gde Amazon zapošljava milion i po ljudi, planirana smanjenja su iznosila manje od jedan odsto radne snage maloprodaje.

Akcije Amazona su ove godine izgubile više od 40 odsto vrednosti. U ponedeljak popodne pale su za 1,1 odsto na 99,67 dolara u ponedeljak popodne.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike