Humanitarna akcija koja nema rok trajanja – odlučite da kosu poklonite drugima

Sestre Aleksandra i Valentina, i njihova drugarica Andrea, su među najmlađim devojčicama iz Loznice koje su odlučile da svoju kosu poklone drugima.

"Ja sam ovde došla sa svojom sestrom da doniram kosu i pozvaću svoje drugarice da urade to isto," poručuje Aleksandra Gužvić, iz Loznice.

Andrea Nikolić objašnjava da ju je mama posavetovala da to uradi, zato što, kako je rekla, nije htela da se šiša.

"Ali kad mi je mama objasnila da se kosa može donirati, ja sam to htela da uradim," odlučna je Andrea.

Osim u Loznici, ovakve akcije postoje i u drugim gradovima, ali je, kažu, iz Vesninog salona u Udruženje "Uvek sa decom" stiglo najviše kose.

"Ovo nam je 98. donacija, i jako sam ponosna na naše Lozničanke, juče smo imali čak jednog dečka koji je donirao kosu, tako da to baš, baš, iznenađujuće dobro ide," ističe Vesna Rakić, frizerka.

Za izradu jedne perike potrebno je najmanje šest donacija, ali je, kažu, najveći problem prikupiti novac kako bi se napravila. Sve žene i devojčice u salon dolaze sa jednim ciljem.

"Naš cilj je da se proširi svest o tome, i da što više devojčica dobije perike. Za sada je izrađeno deset perika, ali ne nameravamo da stanemo," poručila je Ivana Gligorić, Udruženje građana "Uvek sa decom"

Akcija nema rok trajanja, jer je potreba svakodnevna. Na Institutu za onkologiju i radiologiju godišnje se leči stotinu dece, a doniranje kose samo je jadan od načina da im se borba sa bolešću olakša.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар