„Huavej“ najveća pretnja po bezbednost SAD?

Prema saopštenju Bele kuće, cilj uredbe je da se Amerika zaštiti od stranih protivnika koji namerno stvaraju i sve više zloupotrebljavaju nedostatke u informaciono-telekomunikacionoj infrastrukturi i uslugama.

Iako se u uredbi ne spominje direktno kineski "Huavej", treći po veličini proizvođač pametnih telefona u svetu, mediji i poslovni svet smatraju da se zabrana odnosi prvenstveno na tu kompaniju.

"Imamo malu svađu sa Kinom jer se već decenijama ne ponašaju fer. Ovo je trebalo da bude urađeno odavno. To ćemo sve rešiti sada, i mislim da će se za nas dobro završiti", smatra Donald Tramp.

Američko ministarstvo trgovine je "Huavej" dodalo na svoju "listu entiteta" kojima je zabranjeno da nabavljaju američku tehnologiju bez odobrenja Vašingtona, što bi moglo naneti velike štete kineskoj kompaniji. "Huavej" se pominje i u Nemačkoj.

"Stav Nemačke je da sve kompanije koje žele kod nas da učestvuju na velikim tenderima za mrežu 5-G moraju da ispune određene kriterijume koje je postavila vlada. To se odnosi i na kompaniju ‘Huavej’", napominje nemačka kancelarka Angela Merkel.

Kina negira optužbe 

Amerika, ali i nekoliko drugih zemalja, već neko vreme sumnjaju da Kina želi da iskoristi "Huavejeve" uređaje za špijuniranje, što kineska strana uporno negira, tvrdeći da će restrikcije samo naštetiti američkim potrošačima i preduzećima.

"Od svih naših izvoznika zahtevamo da se strogo pridržavaju zakona i propisa zemalja u koje izvoze, i da poštuju sve obaveze Kine u kontroli izvoznih proizvoda. Odlučno se protivimo da se nacionalna bezbednost koristi kao maska za ograničenje uvoza proizvoda iz Kine", ističe Lu Kang iz Ministarstva spoljnih poslova.

Ipak, američke vlasti optužuju "Huavej" da pokušava da ukrade poslovne tajne od zapadnih partnera i da tako na prevaru zaobiđe sankcije koje su Sjedinjene Države uvele Iranu, zbog čega su podigle optužnicu protiv kineske kompanije, ali i protiv njene potpredsednice i ćerke osnivača kompanije.

"Huavej" je u više navrata negirao te navode. Osim toga, predsednik kineskog giganta izjavljuje da je kompanija spremna da sa svim vladama potpiše sporazume o nešpijuniranju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike