Hrvatski pilot optužen za zločin na Petrovačkoj cesti postao „Junak Domovinskog rata“

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri oficira hrvatske vojske, zbog sumnje da su naredili akciju u kojoj su stradali civili u izbegličkoj koloni. Najviše njih poginulo je na Petrovačkoj cesti 7. avgusta 1995.

Priznanje Danijelu Boroviću uručeno je na svečanosti u Županijskoj palati Varaždinske županije.

Nagradom se, kako je rekao predsednik udruženja vetarana Mladen Pavković, pokazuje zahvalnost pilotu koji je početkom februara 1992. godine izvršio prelet avionom od Bihaća do Pule, čime je Hrvatska dobila prvi nadzvučni borbeni avion.

Povodom srpske optužnice protiv četiri hrvatske pilota za ratni zločin na Petrovačkoj cesti, Pavković je reako da hrvatski branitelji, kao i ministarstvo branitelja, hrvatska vlada i mnogi drugi, smatraju da oni nisu zločinci, nego "junaci Domovinskog rata". 

"Na ovaj način branitelji žele da to potvrde i kažu: Ne, vi želite da osudite junake Domovinskog rata. Ako želite nekog da sudite, imate svoje, imate one koji su napadali hrvatsku državu, pa njih sudite do mile volje", naveo je Pavković, prenosi Hina.

Optuženi Borović tvrdi da je situacija odavno jasna i da Srbija, koju naziva agresorom, želi da, kako navodi, nametne "pravo odlučivanja i nekim lažnim optužnicama poravna situaciju iz 1995. godine".

"Nakon 27 godina neko se setio da hoće biti šerif u ovom, kako ga zovu, regionu, bez obzira što je agresor, što je najveća tragedija. Haški sud rekao je da tu nije bilo ničeg nenormalnog, da je sve bilo u sklopu te vojne akcije Oluje koja je međunarodno priznata, legitimna", rekao je Borović.

Ponovio je i da Hrvatska ne sme prihvatiti optužnice srpskog tužilaštva.

Državni sekretar u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović je rekao da je "Borović neosporno jedan od junaka ‘Domovinskog rata’".

"Ono što je gospodin Borović napravio prelazi granice uobičajenog i zato smo mi danas ovde da mu odamo priznanje", rekao je Janović i dodao da "vlada izražava potpunu podršku svojim pilotima, svim hrvatskim braniteljima i neće dozvoliti da se baci “ljaga na ‘Domovinski rat’".

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike