Hrvatska, sud osudio prosjaka jer je tražio novac po kućama i govorio da je gladan

Optužni predlog protiv njega podnela je tamošnja policija smatrajući da je time povredio članove Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a sud ga je proglasio krivim u prekršajnom postupku, prenosi Jutarnji list.

"Kriv je što je dana 11. septembra 2011. godine u 16.30 sati u Gračacu išao od kuće do kuće i tražio novac od građana govoreći da je gladan i da mu novac treba za hranu. Na taj način dobio je od Ljubice M. 10 kuna, Marjana T. 30 kuna i 20 kuna od Pere B., dakle, odao se prosjačenju", zaključio je sud u Gračacu, prenosi list.

Dobio je uslovnu kaznu zatvora u trajanju od 15 dana i neće se izvršiti ako okrivljeni u "narednih 12 meseci ne počini jedan ili više prekršaja za koje mu je izrečena ista ili teža kazna od kazne izrečene ovom uslovnom osudom.

Sud mu je oduzeo imovinsku korist koju je ostvario ovim prekršajem i po pravosnažnosti presude vratiće se oštećenima.

Sud je uzeo u obzir postojeće okolnosti i težinu prekršaja, zbog čega je okrivljenom za počinjeni prekršaj izrekao kaznu zatvora koju smatra primerenom da bi se ostvarila svrha kažnjavanja.

Od okrivljenog je oduzeta imovinska korist koju je ostvario prekršajem, obrazložio je sud, pa je ga je oslobodio plaćanja troškova postupka jer je lošeg imovnskog stanja.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар