Hrvatska reagovala na Vučićevu izjavu, ministri odgovaraju

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) ocenilo je kao "krajnje neprihvatljivu" jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je povodom napada na Srbe u Kninu rekao da je razumljivo što se najveći deo srpskog naroda pre 30 godina pobunio protiv takvog režima.

Hrvatsko ministarstvo je pozvalo Srbiju da, kako navodi u saopštenju, umesto manipulisanja činjenicama unapredi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dve države, prenela je Hina.

"Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srpske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića", navodi se u saopštenju ministarstva .

Kako se još navodi, "upravo pretenzije na mešanje u unutrašnje stvari susedne zemlje čine osnovnu razliku između hrvatske i srpske politike, koja nije od juče".

MVEP navodi i da Hrvatska jamči najviši stupanj zaštite prava nacionalnih manjina i da izgrađuje tolerantno i inkluzivno društvo utemeljeno na vladavini prava i poverenju među građanima.

Reagovanja srpskih zvaničnika 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je za Večernje novosti izjavio je da licemerno zvuče zalaganja hrvatskog ministarstva za prava Hrvata u Srbiji, u situaciji kada se Srbi napadaju zato što gledaju prenos utakmice Crvene zvezde.

Prema njegovim rečima, to se u Srbiji nikada ne bi desilo, niti bi predsednik Srbije ćutao na takve napade.

Reagovao je i ministar policije Nebojša Stefanović koji je u izjavi za Tanjug istakao da Hrvatska pre svega ima problem sa Aleksandrom Vučićem "zato što je predsednik svoje zemlje, koji misli svojom glavom i koji se bori za nacionalne interese Republike Srbije".

"Ne samo što Aleksandar Vučić nije uradio ništa loše, već je naprotiv značajno pomogao u unapređenju položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, što pokazuje da oni zapravo ne mogu da prihvate predsednika Srbije koji neće biti samo puki izvršilac onoga što Hrvatska kaže i neće samo klimati glavom na svako njihovo saopštenje", rekao je Stefanović.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike