Hramovi na Kosovu i Metohiji zaveštaj za budućnost

Zvona Pećke Patrijaršije svetinje u Rugovskoj klisuri, podno Prokletija najavljuju božiju službu. Manastirsko sestrinstvo raduje se raseljenim Srbima sa kojim veliča jednu od hramovnih slava. Svetom Dimitriju posvećena je zadužbina arhiepiskopa Nikodima iz 14. stoleća.

"Hvosno u kome se nalazi Pećka Patrijaršija je osveštana zemlja Svetog Save. Mesto stvaranja srpske kulture, koja je bila na nivou evropske kulture, jer je ona baštinila najznačajnije rezultate vizantijske kulture", navodi Dragiša Bojović, profesor Srednjovekovne književnosti.

Srbi na severu Kosova, u Kosovskoj Mitrovici, veličaju zaštitnika grada Svetitelja Dimitrija, kome su na mestu gde je nekada bila srednjovekovna svetinja, podigli velelepni hram. Podignut je prema projektu arhitekte Predraga Ristića, a oslikavanje je delo ikonopisca Anastasija Radovića.

"Pokazalo se to u prošlosti, pokazuje se danas a još više će se pokazivati u budućnosti da Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju jačih stubova, nemaju čvršćeg temelja nego što su srpske zadužbine pa čak i razrušene samo u temeljima, one su znak mogućeg vaskrsenja", dodaje Bojović.

Od izuzetnog značaja su hramovi u kojima se svakodnevno služi liturgija, tu se slavi život i svetkuju običaji.To predstavlja najbolji zaveštaj za budućnost pravoslavaca u Metohiji i na Kosovu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike