Hoti zatražio aktiviranje nacionalnog plana reagovanja zbog širenja epidemije

Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je danas da je Kosovo ušlo u drugi talas pandemije COVID-19 i zatražio od Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova da aktivira Nacionalni plan reagovanja.

On je rekao na sednici Vlade da iako se predviđalo da će druga faza pandemije korona virusa doći na jesen to se po svemu sudeći sada događa.

„Naša očekivanja su bila da se krajem juna i početkom jula, krivulja slučajeva smanji, ali očigledno, kao što se dešava u regionu i svetu, čini se da ulazimo u drugu fazu pandemije“, rekao je Hoti.

Premijer zahteva da se aktivira Nacionalni plan za reagovanje, koji predviđa angažovanje svih nadležnih ministarstava i pratećih institucija na centralnom i lokalnom nivou, kao i angažovanje privatnog sektora.

„Moj zahtev je da se od danas aktivira Nacionalni plan reagovanja, tražim od ministra unutrašnjih poslova da uzme u obzir moj zahtev i odmah pozove na prvi radni sastanak potreban tim, nosioce institucija da osiguraju njegovu primenu u praksi“, rekao je Hoti.

Aktiviranjem plana, ministar policije preuzima ulogu vladinog koordinatora lokalnim upravljanjem incidentima.

Prema tom planu ministar unutrašnjih poslova i javne uprave odgovoran je za koordinaciju centralnih operacija na Kosovu, za pripremu, reagovanje i oporavak od prirodnih, tehnoloških i katastrofa koje je izazvao ljudski faktor.

Premijer je takođe od ministra zdravlja Armenda Zemaja zatražio da redovno izveštava Vladu o situaciji sa pandemijom.

„Posebno prognoze zdravstvenih stručnjaka za naredne nedelje i mesece, jer ćemo na osnovu njih preduzeti neophodne mere“, rekao je Hoti.

Vlada Kosova je danas odlučila da se zdravstvenim radnicima zbog situacije sa pandemijom isplati dodatak od 300 evra za jun i juli ove godine.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike