Hor „Branko“ pevaće na sahrani patriajrha Irineja, kažu da je bio njihov treći dirigent

Mnogo uspomena i poštovanja prema velikoj podršci tadašnjeg vladike niškog. Uz njegov blagoslov hor je stasavao, stvarao i čuvao tradiciju.

"Sve vreme je pratio naš razvoj, mi smo počeli kao četiri pet pevača podmlatka, kad smo došli ovde bila je jedna grupa skromnih, starijih ljudi, koji su sve vreme održavali tradiciju hora. Veliko poverenje blagopočivšeg vladike, odnosno, patrijarha Irineja nam je davalo poseban podstrek", ističe Emilija Radmilović iz hora "Branko". 

Sam patrijarh odlikovao je hor ordenom Svetog Save drugog stepena, a pevali su na ustoličenju dvojice patrijarha Pavla i Irineja. Jutrošnja liturgija i sutra na sahrani su posebni nastupi.

"On je naš počasni predsednik i mi smo se svi tako osećali, mogu slobodno da kažem treći dirigent hora Branko, voleo je kada mi zapevamo i svetovne i duhovne kompozicije, tako da zaista, zaista je voleo ovaj hor, a i hor Branko je voleo njega", navodi Luka Terzić, član hora.

"Mi smo ga svi gledali kao oca, nekog ko je tu bio za nas, koji je uvek slušao šta mi hoćemo da kažemo, mnogo je značio u našim životima"; dodaje Andrej Cincarević. 

Zahvaljujući svom kvalitetu hor je pevao širom sveta, od 2009. godine pod pokroviteljstvom patrijarha hor "Branko" je domaćin međunarodnog festivala duhovne muzike "Muzički edikt".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar