Hočevar: Veliki greh je ne izgrađivati puteve i zajednice mira

Oda radosti za dobrodošlicu na svojevrsni mirotvorni sabor, kako je konferenciju nazvao beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. U tri panela, manje o događajima iz Velikog rata, više o filozofiji mira, pomirenja i saradnje i izazovima s kojima se Evropa suočava.

"Veliki greh je odbaciti preventivne mere koje bi mogle da preduprede i preduhitre ratove. Veliki greh je ne izgrađivati puteve i zajednice mira", rekao je Hočevar.

Beogradski nadbiskup posebno je pozdravio predstavnike Srpske pravoslavne crkve, s kojom je, kaže, pripremano i zajedničko bogosluženje. Sa skupa i stav Evropske unije.

"Kako konflikt pretvoriti u saradnju – time se bavi Evropska unija. Naša aktivnost na Zapadnom Balkanu jeste da promovišemo dijalog, posebno Beograda i Prištine, koji je osnovni element napretka", kaže Sem Fabrici, šef delegacije Evropske unije u Srbiji.

Doajen srpske diplomatije Darko Tanasković veruje da poruke konferencije neće biti samo deklarativne: održava se u državi koja je najviše stradala u Velikom ratu, a nadbiskupija koja je organizuje u zgradi je nekadašnje austrougarske ambasade.

"Bilo bi sasvim nerealno očekivati da je potpuno i konačno odstranjivanje sukoba, pa i onih ratnih u ljudskim stvarima uopšte izvodljivo, jer svet nikada nije živeo bez dinamike sukobljavanja, od pojedinačnog do međudržavnog. Ali je, s druge strane, verovatno ipak moguće postići da ta dinamika, aktuelno i potencijalno, ne bude glavno obeležje međuljudskih, unutardruštvenih i međunarodnih odnosa kao što je to danas slučaj", rekao je Tanasković.

S posebnom pažnjom, beogradska nadbiskupija iščekuje dolazak bečkog kardinala Krištofa Šenborna, koji će predvoditi svečano bogosluženje za "mir, pomirenje i pravdu među narodima".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike