Hoće li kuća Krsmanovića propasti kao Jugoslavija

Iako je kuća Krsmanovića na Terazijama jedan je od najznačajnijih objekata u prestonici i pod zaštitom države kao značajan spomenik kulture, fasada je ruinirana.

Zgrada je upisana kao vlasništvo Republike Srbije, ali zakupci kiriju plaćaju Zadužbini Alekse Krsmanovića koja je podnela zahtev za restituciju. U prizemlju se nalazi restoran, prostorije iznad koristi Visoka škola za socijalni rad, a potkrovlje Republički zavod za socijalnu zaštitu.

Vladimir Ilić iz Visoke škola socijalnog rada problem vidi u tome što je za obnovu fasade potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Samtra da bi svi korisnici zgrade trebalo da skupe sredstva za obnovu.

Podseća da je fasadu je sa ulične strane pre deset godina obnovila Zadužbina Alekse Krsmanovića, ali da je ona zbog vlage u gornjem spratu počela da propada.

Zdanje je sagrađeno je krajem 19. veka i još tokom gradnje nazvano je mali dvorac. Od završetka Prvog svetskog rata do 1922. tu je bila kraljeva rezidencija.

Bojana Igbrajter Gazivoda ia Zavoda za zaštitu spomenika kulture navodi da je kuća Krasmanovića arhitektonsko i kulturno-istorijski značajno delo izgrađeno 1885. godine po projektu arhitekte Jovana Ilkića.

"Ono što je od velikog značaja za državu je da je u njoj 1918. godine proglašeno osnivanje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca", naglašava Bojana Igbrajter Gazivoda.

Posle Drugog svetskog rata u njoj se nalazio Protokol Saveznog sekretarijata za inostrane poslove i Klub privrednika. Poslednji put zgrada je obnovljena 1987. godine.

"Prema Zakonu o kulturnim dobrima predviđene su obaveze sopstvenka da se stara o kulturnom dobr, uključujući i fasadu. Kao i svi građani tako i Zavod takve nepravilnosti može da prijavi inspekciji", ukazuje Bojana Igbrajter Gazivoda. 

U dopisu Republičke direkcije za imovinu navodi se da je u toku postupak za utvrđivanje pravnog osnova za korišćenje zgrade i da od toga zavisi budući status onih koji kuću Krsmanovića koriste.

Navodi se i da će, s obzirom na to da je kao vlasnik upisana Republika Srbija, biti preduzete odgovarajuće mere kako bi se imovina zaštitila.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike