Hoće li film pokrenuti lančanu reakciju – ko može da se upiše u registar davalaca matičnih ćelija

"Ja tumačim lik Rose, to je mlada fizičarka koja je zajedno sa svojim kolegom i profesorom ozračena i koja se bori za svoj život", kaže Alisa Radaković.

Da pomognu i njoj i drugim srpskim naučnicima ozračenim tokom akcidenta u Institutu "Vinča" odazvali su se francuski građani, a prve transplantacije koštane srži uradio je profesor Mate u parskoj Kiri klinici. Istorijski događaj i jedan od najznačajnijih momenata u modernoj medicini pretočen je u knjigu, pa u film.

"Bombardovani smo sa raznih strana sa raznim temama koje su možda manje bitne, ali ova tema koja je veoma bitna je nekako i meni promakla, ali imam prilike da poznajući scenario, poznajući važnost svega ovoga budem jedan od ljudi koji su se prijavili", poručuje Radivoje Bukvić.

"Mislim da je ovo najveći omaž njima, onima koji su u trenutku kada je zapravo sve ovo bila nepoznanica i odlučili se na taj hrabri korak u tom trenutku, donirali ljudima koje ne poznaju svoju koštanu srž. Danas sam se upisao u registar, mislim da me je definitivno film pokrenuo", dodaje Jovan Jovanović.

Glumačka ekipa "Lančane reakcije" nada se da će pokrenuti lančanu reakciju kod svih koji mogu da pomognu, a koji i dalje razmišljaju. Svi zdravi, od 18 do 45 godina, mogu da se upišu u registar – u proteklih nekoliko meseci to je učinilo gotovo 3.000 ljudi.

"Ta procedura je potpuno bezbedna i bezbolna, ali šta još vučemo iz tog vremena, još je teško obezbediti dovoljan broj davalaca i da dođemo do toga ‘slažem se’ i da idemo u proceduru. Ja se nadam da će film preneti osećanja koja su vladala i tada i sada, beznađe i strepnju iščekivanja davaoca i jedna lančana reakcija koja nosi život ukoliko transplantacije bude", naglašava dr Glorija Blagojević iz Registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze, Institut za transfuziju krvi.

Reditelj Dragan Bjelogrlić jedan je od prvih potpisnika donorske kartice u Srbiji. Odlučio je da zavešta svoje organe i podrži nacionalnu kampanju "Produži život" naše kuće.

U iščekivanju novog filma i informacija – svetski registar davalaca matičnih ćelija broji više od 40 miliona ljudi. Zahvaljujući njima u našoj zemlji urađeno je 238 transplantacija, a još sedmoro obolelih dobilo je novu šansu zahvaljujući donorima iz našeg registra.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike