Hjuman Rajts Voč o Srbiji – u kojim oblastima se očekuje brži napredak

U izveštaju se ukazuje na oblasti u kojima se očekuje brži napredak, uključujući činjenicu da je dijalog Beograda i Prištine, uz medijaciju Evropske unije, i dalje zamrznut.

Suđenja za ratne zločine pred sudovima u Srbiji su, kaže Hjuman rajts voč, bila spora, a nedovoljan je napredak u postizanju dugoročnih rešenja za izbeglice i raseljena lica.

Ta nevladina organizacija navodi i da je položaj novinara u Srbiji još uvek nesiguran.

HRV ističe da je komisija koja se bavi istraživanjem ubistava novinara Slavka Šuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović napravila određeni napredak i ukazuje da su u martu prošle godine izrečene presude za ubistvo Đuruvije, aprila 1999. godine.

Konstatuje se da ima izveštaja o napadima i pretnjama medijima i novinarima zbog izveštavanja o osetljivim pitanjima, te da provladini mediji, kako se navodi, često sprovode kampanje u kojima klevetaju tzv. nezavisne medije.

Medijski pluralizam postoji, ali je, kažu, kompromitovan velikim brojem medija koji su bliski vladajućoj stranci.

Kad je reč o suđenjima za ratne zločine, navodi se da je napredak u procesuiranju ratnih zločina pred srpskim sudovima spor i da mu nedostaju neophodna politička volja, adekvatni resursi i snažan sistem za podršku svedocima. 

Brinu, kaže se, i napadi i pretnje pripadnicima LGBT zajednice, a sistem azila treba unaprediti, jer su niske stope priznanja tog statusa.

"Dijalog Beograda i Prištine zamrznut" 

U delu izveštaja koji se odnosi na Kosovo i Metohiju, HRV navodi da je dijalog Beograda i Prištine zamrznut od novembra 2018. godine, nakon što je, kako navode, Srbija blokirala Kosovo u Interpolu, a Kosovo uvelo takse na robu iz Srbije i BiH od 100 odsto.

HRV navodi da je spor napredak Prištine kad je reč o uspostavljanju odgovornosti za ratne zločine tokom 1998/1999 godine na Kosovu.

Novinari sa Kosova se suočavaju sa pretnjama i zastrašivanjem, dok suđenja za zločine protiv novinara sporo napreduju.

HRV ističe i da se nastavljaju tenzije između Srba i kosovskih Albanaca, najviše na severu.

Ocenjuju i da se zajednice Roma, Aškalija i balkanskih Egipćani i dalje suočavaju sa diskriminacijom.

"Svetski izveštaj 2020" HRV je godišnji pregled o stanju ljudskih prava u svetu koji pokriva 100 zemalja i teritorija u svetu, a obuhvata period od kraja 2018. do novembra 2019.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike