Heroj iz Dobanovaca spasao trogodišnje dete iz septičke jame

Jedan uobičajan radni dan kod kuće šezdesetpetogodišnjem Vidoju Nenadiću će zauvek ostati u sećanju. Dok je u dvorištu nešto popravljao, iznenada je čuo kako dete iz susedstva plače i doziva majku upomoć.

"Govori joj da je brat upao u rupu. Uspaničena majka s detetom došla je do mene, a tu se našla i komšinica Slađa od koje je zatražila pomoć. Iako me nisu pozvale, krenuo sam za njima, jer sam slab na decu. Znao sam da njih dve neće moći ništa da urade“, navodi Vidoje.

Kada je dotrčao sa uplašenom majkom i komšinicom Slađom Turudijom ugledao je dete kako pluta u septičkoj jami i bez razmišljanja uskočio unutra. Inače, jama je duboka dva i po metra, a već je bila puna tečnosti skoro metar i po. 

"Kada sam skočio više nisam video dete. Na svu sreću desnom rukom uspeo sam odmah da ga pronađem i dadam komšinici Slađi koja je dete dala majci. Potom sam u jami našao rupu od cigli, odupreo se, dao ruku Slađi koja mi je pomogla da izađem“, dodaje Vidoje.

Dete je već bilo plavo i nije davalo znake života, ali zahvaljujući Vidoju, koji srećom ima licencu za pružanje prve pomoći, dete je počelo da izbacuje vodu.

"Dete sam stavio na bok i dugo masirao kako bi izbacio vodu. Potom sam ga položio na leđa i to je bila borba koja je trajala najmanje oko deset minuta i uspeo sam. Dete je proplakalo, dao sam ga majci koja je bila presrećna. Ubrzo je stigla Hitna pomoć, koja je dete odvela u Tišovu“, objašnjava heroj iz Dobanovaca.

Dete je posle par dana pušteno iz bolnice i oseća se dobro.

Za svoje herojsko delo Vidoje Nenadić je dobio od Opštine Surčin nagradu u iznosu od 30.000 dinara.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар