Helidrom u Nišu, prvi pacijenti za 15 dana

Niš se nalazi na glavnom čvorištu Koridora 10, na mestu gde se račvaju južni i sitočni krak. Pored toga, Klinički centar je praktično najvažnija zdravstvena ustanova i najmodernija zdravstvena ustanova južno od Beograda.

Helidrom će se koristiti u hitnim slučajevima i taj "zlatni sat" je najvažniji u zdravstvu.

"Mi smo ovde godinu i po dana od kada smo otvorili Klinički centar i došli smo do toga da završavamo radove na izgradnji helidroma, omogućičemo u svakom trenutku prijem hitnih pacijnata i transport iz zgrade KC ka Beogradu ili nekoj drugoj ustanovi", rekao je Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra u Nišu.

Prema njegovim rečima, Klinički centar u Nišu danas piše ponovo istoriju tog grada.

"Već četiri godine u saradnji sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstva i Ministarstvom zdravlja obučili smo kompletno ekipe. Spremni smo u potpunosti i odgovorićemo zadatku", istakao je Radovanović.

Prema njegovim rečima, to je početak nove ere Kliničkog centra u Nišu.

Petar Mirosavljević, prodekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu kaže da je ovo veliki dan za Srbiju i srpski narod da vazdušni saobraćaj postane dostupan svim stanovnicima Srbije, da se pokaže da vazdušni saobraćaj nije samo transport za komercijalne usluge nego i za humane i socijalne usluge spasavanja ljudskih života.

"Drago mi je da smo prvi put u Srbiji uz jedan Klinički centar razvili sertifikovan projekat po svim svetskim evropskim i standardima – helidrom koji će dugi niz godina omogućiti spasavanje ljudskih života", rekao je Mirodsavljević.

Prvi pacijenti mogli bi da stignu za 15 dana, a sve je koštalo je oko 30 miliona dinara.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike