Hektari spoticanja između Banjaluke i Sarajeva

Kao posledica odluke Banjaluke, u Sarajevu danas odluka nema.

Pošto je Ustavni sud rekao da poljoprivrednim zemljištem u RS treba da upravljaju zajedničke institucije, predstavnici Srba u njima ne žele da odlučuju.

Tako na sednici jedne od komisija nisu želeli da glasaju. Istovremeno, ostaju pri zahtevu da u Ustavnom sudu ne bude stranih sudija.

"Dakle, pokušali su da u RS faktički uzurpiraju, oduzmu zemljište. Ustavni sud je to, po našoj apelaciji, odbranio. Sad se traži da mi faktički oslabimo taj sud, kako bi ubuduće mogle takve odluke vlasti u Srpskoj da prolaze. Mi to nećemo uraditi", rekao je predsednik SDA Bakir Izetbegović.

Devet sudija Ustavnog suda 

U Ustavnom sudu sedi devet sudija, od kojih su troje stranci, a po dvoje po pravilu iz redova tri naroda.

"Ovde nije priča o tome da li je nešto ustavno ili ne, ovde se radi o otimačini 94.000 hektara u RS kojim treba da upravljaju zajedničke instirtucije. Ako nema dogovora da odu strane sudije i da se Ustavni sud stavi u funkciiju, onda nema ni BiH", smatra srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD-a Milorad Dodik.

Izetbegović navodi kako ne veruje "da će Čovic pratiti avanture Dodika".

Za odlazak stranih sudija je HDZ BiH. Zajedno sa SNSD-om će predati predlog novog Zakona o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija.

"Ja osobno mislim da je to pitanje koje je davno trebalo rešiti", izjavio je predsedavajući Doma naroda i predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Dodik sprema predloge za nadležnosti RS 

Dodik istovremeno sprema druge predloge. Tiču se nadležnosti Srpske. Osamdeset odsto njih preneto je sa entitetskog na nivo BiH.

"Ukoliko u narednih mesec, dva ne bude pomaka, donećemo čitav set zakona koji će omogućiti da se RS vrate nadležnosti, da ćemo povući saglasnost o formiranju oružanih snaga, formirati vojsku, imamo pravo na vojsku", napomenuo je Dodik.

Izetbegović tvrdi da ne postoji mogućnost za takvu odluku.

"Ja im kažem da smo krenuli na put bez povratka izlaska iz BIH i neće nas zaustaviti ni Amerika, ni bilo ko drugi", naveo je Dodik.

Šta na sve to kaže Srbija, inače garant Dejtonskog sporazuma, čuće se u subotu. U Beogradu će predstavnike Srba ugostiti predsednik Srbije.

"On će razgovarati sa njima kako na najbolji način da im pomogne i da ih podrži, ali i kako da mi pokušamo dalje da smirujemo situaciju u regionu, nama ovo najmanje odgovara. Trudićemo se da pozovemo na mir i stabilizaciju, ali ne ugrožavajući prava Srba u regionu, koja u ovom trenutku jesu ugrožena", kazala je premijerka Ana Brnabić.

Uz predstavnike Republike Srpske, u Beogradu će biti i oni koji politički predstavljaju Srbe iz Crne Gore.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike