Heklane hobotnice iz Paraćina za prevremeno rođene bebe – mnogo su više od prve igračke

Igra heklica u veštim Anđelkinim rukama. Nižu se i broje prepletaji s velikom radošću jer će njena hobica, kako je zove, doneti sigurnost bebama koje su pre vremena došle na svet. Najveća nagrada je kada se jave zahvalne mame.

"Mama koja je dobila trojke, skoro je poslala da vidimo kako su bebice porasle i još uvek imaju hobotnice", kaže Anđelka Pavlović iz Paraćina.

Za bebe koje su od rođenja pravi heroji, koje se bore za svaki gram i samostalni uzdah, heklane hobotnice su mnogo više od prve igračke. Pipak hobotnice bebu asocira na pupčanu vrpcu majke.

"Zbog misli da je u maminom stomaku, beba nije onako uznemirena u prostoru. Rukicom se uhvati za hobotnicu i tako joj to daje neku sigurnost, a time je bolji napredak bebe uopšte", kaže dr Nataša Golubović, načelnica neonatologije paraćinske bolnice.

Heklane hobotnice nastale su u Danskoj. Prave se od čistog pamuka sa silikonskim punjenjem kako bi mogle da se sterilišu. Za ovo pomoćno medicinsko sredstvo tačno je propisana dužina pipka i obim glave da se bebe ne povrede.

Žene iz Srbije koje se bave heklanjem hobotnica okupljene su u grupu koja sada sa donatorima ima više od hiljadu članova.

"Nemamo neku korist, osim punog srca da smo učinili nešto divno za jedno maleno stvorenjce, za naše bebice", priča Pavlovićeva.

Anđelkine hobotnice stižu do porodilišta kliničkih centara u Nišu, Beogradu, Kragujevcu, a neke su darivane i bebama u porodilištu u Beču gde se rodila Anđelkina unuka.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар