„Havana-sindrom“ i dalje misterija za američke tajne službe

Američke tajne službe ne polaze od toga da je "strani protivnik" odgovoran za takozvani "Havana-sindrom" među američkim diplomatama. Pritom se radi o stotinama slučajeva oštećenja mozga i drugih simptoma, koje su prijavili američki službenici zaposleni u ambasadama u više zemalja.

Brojne američke diplomate koje žive u Havani na Kubi i njihove porodice su se još od 2016. žalile na misteriozne glavobolje, gubitak sluha, vrtoglavicu i mučninu. Broj osoblja zaposlenog u ambasadi je tada redukovan na minimum. Kasnije su slične žalbe stizale i iz drugih krajeva sveta.

Američka vlada dugo nije isključivala da se pritom radi o nekoj vrsti napada – ali se uvek isticalo da nije poznato šta se krije iza toga.

Nema dokaza da je reč o usmerenoj energiji

U nedavno objavljenom izveštaju tajnih službi, dovode se u pitanje dugotrajne sumnje pogođenih da su možda bili meta globalne kampanje Rusije ili neke druge zemlje, čiji cilj je bio da nekom vrstom usmerene energije napadu Amerikance.

Umesto toga, u izveštaju se navodi da postoji više dokaza da strane sile nisu umešane u to. U pojedinim slučajevima, SAD su ustanovile da među protivničkim vladama postoji zabuna i sumnja da bi "Havana-sindrom" mogao biti američka zavera.

Tajne službe istražile 1.500 slučajeva širom sveta

Još uvek nema jasnog objašnjenja za te slučajeve, navedeno je u jednom ranijem izveštaju Vašington posta. Reč je o frustrirajućoj "zagonetki", citirao je taj list jednog od pripadnika američke tajne službe, koji je još rekao da su oni otvoreni za nove ideje i dokaze.

Istražitelji su ispitali oko 1.500 slučajeva u 96 zemalja. U mnogima od njih pronađena su druga moguća objašnjenja, kao što su medicinska oboljenja, loše funkcionisanje sistema klimatizacije i ventilacije, ili elektromagnetni talasi koji potiču iz bezopasnih uređaja, poput kompjuterskog miša.

Posebno detaljno je, prema rečima službenika, istraženo nešto više od dvadeset slučajeva. Nijedan od njih pak nije bio povezan sa neprijateljskim napadom. Takođe nisu pronađeni dokazi da je protivnik Sjedinjenih Država posedovao oružje kojim bi se mogli izazvati prijavljeni simptomi.

Zdravstveni problemi službenika američke vlade i njihovih porodica ne dovode u pitanje, saopštio je direktor CIA Vilijam Berns i dodao da će se i dalje obraćati pažnja na zdravlje i dobrobit zaposlenih u CIA i osigurati medicinska briga za njih.

Žrtve govore o ciljanom napadu

Još prošle godine je nezavisni kolegijum stručnjaka došao do zaključka da su neki slučajevi "Havana-sindroma" mogli biti izazvani nekom vrstom ciljane upotrebe elektromagnetnog zračenja.

Mnogi od pogođenih tvrde da su bili žrtve ciljanog napada. Uvek iznova se Rusija spominje kao mogući počinilac i uzročnik tih oboljenja.

Prema pisanju Vašington posta, aktuelni izveštaj gotovo u potpunosti opovrgava tu tezu. Pogođene diplomate više puta su prebacivale američkoj vladi da potcenjuje pojavu tih simptoma
.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike