Haradinaj: Nemamo rešenje za demarkaciju

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je danas na sednici Skupštine Kosova rekao da još nema rešenja za usvajanje zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

„Demarkacija je pritisnula Kosovo i pritiska je i danas. Vlada je onoliko koliko je mogla pomogla da ta tema dobije potreban epilog. Nova komisija, novi sporazum između dva predsednika (Kosova i Crne Gore) je pred vama. Mi u koaliciji nismo imali sporazum o tome, pošto jedan naš deo nije bio za sporazum (koji je potpisan 2015. godine)“, kazao je Haradinaj.

Za izglasavanje zakona potrebno je od 120 glasova obezbediti najmanje 80 glasova, dok vladajuća koalicija, sem Srpske liste koja je takođe deo vlasti na Kosovu, uz podršku Demokratskog saveza Kosova ima 78 glasova.

Protiv usvajanja zakona pored Srpske liste, sa 10 poslanika su i poslanici pokreta Samoopredeljenja, koji ima 32 glasa.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji i premijer Kosova Ramuš Haradinaj su poslednjih dana imali intenzivne kontakte sa predstavnicima Srpske liste, ali su oni, kako javljaju prištinski mediji, odbili zahteve koje je Srpska lista imala kao uslove za glasanje zakona.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike