Han i Mogerini o godišnjici zločina u Srebrenici

"Danas obeležavamo genocid u Srebrenici. To je bilo pre 24 godine. Ipak, ova tragedija nas još uvek progoni. Naša srca i misli su sa žrtvama i svima onima čiji su životi pogođeni ovim tragičnim događajima", ističu Mogerini i Han u zajedničkoj izjavi koju prenosi portal Kliks.

Dvoje visokih evropskih zvaničnika navode da postoji sećanje, postoji i odgovornost da se "učvrsti mir i osigura stabilna budućnost za sve ljude koji žive u Bosni I Hercegovini i široj regiji".

"Moramo okončati praksu nekažnjavanja i prevazići nasleđe prošlosti. Nema mesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ili glorifikaciji ratnih zločinaca. Pokušaji revizije istorije u Bosni i Hercegovini ili bilo gde drugde su neprihvatljivi", naglašavaju Mogerini i Han.

S obzirom na to da je Bosna i Hercegovina izrazila želju da postane članica Evropske unije, "prioritet je da svi politički lideri u zemlji aktivno rade na promociji dijaloga i poštovanja", poručili su Mogerini i Han.

Evropska unija će, kako navode, ostati opredeljena da podrži Bosnu i Hercegovinu "u uspostavljanju društva u kojem prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo".

Povodom današnje komemoracije u Srebrenici komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović ocenila je da je "srebrenički genocid ogledalo u kojem bi trebaklo da se dobro pogledaju svi Evropljani", objavio je portal Kliks.

U Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice će biti sahranjene još 33 srebreničke žrtve.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike