Gvozdena volja mladih za opstanak u selu Gvozdac

Jovana Jovanović je pre četrnaest godina odlučila da zasnuje porodicu nedaleko od Bajine Bašte. Iz centra varoši otišla je zbog ljubavi, i odabrala život na selu.

"Za sada imam troje dece, ćerkicu od jedanaest godina, od devet godina i sina od pet godina. Za dalje videćemo", kaže Jovana iz sela Gvozdac.

Jovana kaže da na selu druguje i sa četiri mlade Beograđanke, koje je u Gvozdac takođe dovela ljubav. Do zaselaka gde ima života i ljubavi stiže se makadamom kojim su dolazili preci, a odselili se mnogi potomci.

"Zašto su otišli? Bez puta, bez vode, bez posla, bez ičega, eto. Nema posla, nema ništa i gotovo, zato su i otišli", navodi Ljubiša Kuzmanović iz Gvozdaca, iz zaseoka Lozanj.

Godine 2014. taj kraj kroz koji protiče Drina bio je pogođen poplavama, dok su se po brdima pokrenula brojna klizišta, neka i u Loznju.

Pre četiri godine klizište je zatrpalo ovaj put. Od tada žitelji ovog zaseoka moraju da ručno prenose maline i šljive, jer ni poljoprivrednom mehanizacijom ne mogu do svojih imanja.

Taj kraj ipak ima budućnost, jer ima dosta mladih bračnih parova, stasava više od pedestoro dece.

Među njima je petogodišnji Marko koji kaže da voli život na selu, a želja mu je da bude kuvar kad poraste.

Pored dece koja stasavaju, očekuju se i prinove. Čeka se dugo i na put, vodu, stabilnu struju. Milivoje je kupio i postavio betonsku banderu sam, ali nije stručan da zameni dotrajale žice, od kojih najviše strepi.

"Ima pet godina kako molim. Išo sam i ništa", navodi Milivoje Jovanović.

Uprskos svim problemima, mladi imaju gvozdenu volju da ostanu na selu, Gvozdac prislavljava Spasovdan, s nadom da će država pomoći u spasavanju sela u kojima ima ljubavi i života, ali sve drugo nedostaje.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike