Gujon: Sada ceo svet može da čuje o ugroženosti crkava i manastira na KiM

"Evropa nostra", organizacija koja se bavi očuvanjem kulturnog nasleđa na starom kontinentu, je među sedam najugroženijih lokaliteta i spomenika u Evropi u 2021. uvrstila i manastir Visoki Dečani.

Osnivač organizacije "Solidarnosti za Kosovo" i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije Arno Gujon rekao je za RTS da su i 22 godine nakon rata Srbi i njihova imovina i dalje ugroženi.

To što je "Evropa nostra" uvrstila Visoke Dečane među najugroženije znači da ono što govori Srbija, eparhija Raško-prizrenska i humanitarne organizacije o ugroženosti srpskog življa i crkava, jeste istina, rekao je Gujon.

"To znači da istina ipak ispliva na površinu i sada ceo svet može da čuje ono što mi decenijama govorimo i dobro je da konačno da čuje ono što mi objavljujemo", rekao je Gujon. 

Prema njegovim rečima, "Evropa nostra" je ozbiljna organizacija i nije baš naklonjena Srbiji, i ako ona govori o tome, to znači da je situacija toliko loša.

"Važno je da ljudi čuju i to nije samo naše viđenje, to je realnost, to su činjenice", rekao je Gujon.

Ono što je zastrašujuće na Kosovu i Metohiji, ističe Gujon, jeste to što oni stvaraju neku virtuelnu, drugu realnost i ono što nema veze sa činjenicama.

Za njih je, kaže, iguman manastira Sava Janjić ratni zločinac, nobelovac Peter Handke srpski nacionalista.

"Mene su kao humanitarca svrstali u istu katergoriju. Za njih srpski narod živi u slobodi", naveo je Gujon.

Oni se brane od izveštaja "Evropa nostra" tako što napadaju manastir i njegovog igumana Savu Janjića. Sava Janjić je, ističe, pravi hrišćanin, veoma hrabar čovek koji je spreman i na mučeništvo. On je sada zaista ugrožen, jer mu crtaju mu metu na čelu, ukazao je Gujon. 

"Kako možete, ako kažu za vas da ste ratni zločinac u svim medijima tamo, da izađete iz manastira i šetate Prištinom i Dečanima. To je nemoguće, oni su zatvoreni u četiri zida i ne mogu da izađu iz tih zidova, a da ne rizikuju", rekao je Gujon.

Ponavlja da je strašno što smo 2021. svedoci takvog ponašanja u centru Evrope, a mislim da zapadni svet treba da utiče na njih, pre nego što dođe do ozbiljnijih incidenata.

"Od 2004. niko se ne oseća sigurno kada su bili antisrpski pogromi i kada pitate nekog Srbina da li moguće da se opet dogode ti pogromi, svi odgovaraju potvrdno", napomenuo je Gujon i podestio i da smo prethodnih dana svedoci raznih napada na Srbe.

"Napadnuti su momci u Mitrovici, napadnut je Luka Dimitrijević u Gračanici koji šetao sa devojkom i sestrom, na Savu Janjića se vodi konstatna kampanja i niko se tu ne može osećati sigurno, posebno što nema dovoljno osude onih koji bi mogli da utiče na situaciju na terenu", rekao je Gujon. 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар