Grujičić: Vakcina protiv humanog papiloma dokazana na milionima dece – molim za vakcinaciju

Humani papiloma virus, uzročnik karcinoma grlića materice dnevno odnese najmanje dva života. Glavu čuvaju – redovni pregledi, organizovani skrining i vakcinacija protiv humanog papiloma virusa.

Osnovana je Nacionalna alijansa Veličanstvene, a Srbija je potpisala Deklaraciju protiv raka  grlića materice, kojom se pridružuje zemljama koje žele da do 2030. godine stanu na put toj bolesti. 

Danica Grujičić ističe da je to jedan od značajnih vidova saradnje između pacijenata, udruženja žena koje znaju ša je karcinom grlića materice, ali i ne samo taj oblik maligniteta.

"Imamo moćno oružje, Republički fond je napravio napor da nabavi te vakcine, Institut za javno zdravlje će voditi računa o tome i pratiti vakcinaciju. Moj poziv je zaista svima, devojčice ne moraju nikad da obole", poručuje ministarka.

Dodaje da u medicini nikad nije sve sto posto i da, ako neko i oboli  mora se nastaviti s redovnim pregledima. 

"To nije nikakav eksperiment, to je vakcina koja je dokazana na milionima i dečaka i devojčica koji su je primali u zemljama koje već daju tu vakcinu", istakla je Grujičićeva.

Naglasila je da ne postoji nikakva opasnost da će se nešto iskomplikovati ili da će deca imati bilo kakve probleme vezano za genitalne organe.

Ukazuje da je to njen poziv, kao ministra zdravlja, kao nekog ko je odgovoran za to da se smanji smrtnost od malignih bolesti, za koje smo mi nažalost u vrhu u Evropi.

"To je moćno preventivno sredstvo, molim vas vakcinišite se i ne zaboravite da su vakcine dostignuće čovečanstva i omogućile da se milijarde života spasu", apelovala je ministarka.

Humani papilomi su virusi odgovorni i za druge karcinome, između ostalog u glavi, vratu i grlu i statistika je upozoravajuća za sve te bolesti u Srbiji.  

Grujičićeva navodi da pojedine lokalizacije vrlo slabo reaguju na terapiju, kad je u pitanju, grlo i uopšte region disajnih puteva. Ponavlja da se nigde u medicini ne može naći ništa sto posto, ali da je klinička slika daleko lakša, a s druge strane uvek postoji način na koji ćete na vreme za masu lokalizacija otkriti tumor.

Šta je "90-70-90" 

Udruženje žena "Naša Aska" je u alijansi "Veličanstvene" i cilj im je kako poručuju "90-70-90" zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom. 

"To je zaista naš osnovni cilj da se pridružimo čitavom svetu. želimo da do 2030. godine, možda je malo ambiciozno, ali moramo početi da radimo. Da 90 posto dece bude vakcinisano, da 70 posto bude obuhvaćeno preventivnim pregledima, a da 90 posto svih pacijenata bude u  protokolima koje pružaju najsavremenija lečenja", ističe prof. dr Mima Fazlagić, predsednica Udruženja.

To je, naglašava cilj za čitav svet, jer je ta bolest u porastu, a imamo oružje koje to može da spreči i promeni statistiku.

Smatra da, ako se već sada počne da radi na tome, da će se i prvi rezultati videti već za nekoliko godina.

Za početak deca od 9 do 19 godina treba da prime vakcine protiv HPV. 

"Država je nabavila vakcine i to je potpuno besplatno, kod pedijatra se prima od 9 do 19 godina. Oni će objasniti doze, jako je lako i dostupno sve. Samo moramo imati svest da je to neophodno da bi bili zdravi. Ja svaki dan gledam žene koje, nažalost gube bitku s ovom bolešću", apelovala je  Fazlagićeva.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike