Grubješić: SAD bacile senku na evropsku ulogu u dijalogu, pomoć stiže iz najmoćnijih država EU

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku rekla je da su Srbi na Kosovu i Metohiji od premijerke, koja je boravila u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću, čuli da će Srbija biti uz njih, te da je važno sačuvati mir i stabilnost.

Ističe da je trenutak posete izuzetno važan.

"Ostavili smo iza sebe momente kada je pretilo da će doći do incidenata i nakon toga postignut je dogovor o ličnim dokumentima", rekla je Grubješić u Dnevniku RTS-a.

Ističe da je u kontekstu onoga oko čega nema kompromisa – registarskih tablica, važan i dolazak Miroslava Lajčaka, ali i dvojice savetnika francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

"Da bi se videlo postoji li tu prostor za dogovor i kompromis", rekla je Grubješić.

Ističe da je pismo Šolca i Makrona predsedniku Aleksandru Vučiću i Aljbinu Kurtiju s jedne strane pritisak, a sa druge strane želja Evrope da bude aktivnije uključena u pregovore, u trenutku kada je evropska uloga u dijalogu pala u senku sa vidno aktivnijom ulogom Sjedinjenih Američih Država.

"Zaključak je da Lajčak ne može sam", kaže Grubješić i ističe da pomoć stiže iz dve najmoćnije evropske države.

Smatra i da se pozivanje na spremnost da se donose teške odluke ovog puta odnosi na Prištinu, te da napretka u dijalogu ne može biti dok se ne formira ZSO.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike