Grubješić: Bez napretka s Prištinom, evrointegracije neće ići brže

Srbija će u ponedeljak na međuvladinoj konferenciji u Briselu otvoriti dva poglavlja, iako je pripremila čak sedam pregovaračkih pozicija.

"Dva pregovaračka poglavlja su maksimum koji smo mogli da dobijemo, sve dok ne vidimo napredak u procesu dijaloga Beograda i Prištine ", smatra Suzana Grubješić

Očigledno je, kaže ona za Tanjug, da sve dok se ne donesu političke odluke u dijalogu Beograda i Prištine, koji potpada pod Poglavlje 35, a potom i u okviru poglavlja 23 i 24, koja obuhvataju vladavinu prava, Srbija neće moći da ubrza proces integracije.

Dodaje da je dijalog Beograda i Prištine prekinut i da je nastavak moguć ukoliko Priština povuče svoju političku odluku o povećanju carina od 100 odsto na srpske proizvode, kojom je obesmislila sopstveno članstvo u Cefta i prekršila sopstveni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Grubješićeva navodi da poglavlja 17 i 18, koja će biti otvorena u ponedeljak, a koja se odnose na ekonomsku i monetarnu politiku i na statistiku, nisu zahtevna, jer nemaju potrebu usklađivanja sa pravnim tekovinama EU, dok je skrining za oba poglavlja završen još 2014. godine.

"Kada sumiramo, za pet godina od početka otvaranja pregovora do danas otvorili smo samo 16 poglavlja, manje od polovine, od 35 koliko ih ima, i privremeno su zatvorena dva poglavlja.

Dakle, pred Srbijom je dugačak put i otvaranja i zatvaranja poglavlja", primećuje Grubješićeva.

Dobro je, kaže, da proces evropskih integracija teče i postoji, ali nije dobro što EU tretira Srbiju kao Tursku, koja je jedina od zemalja kandidata koja je otvarala dva po dva poglavlja po međuvladinoj konferenciji.

"Želim da verujem da je to jedina sličnost koju imamo i koju ćemo imati sa Turskom i ništa više od toga. Ova opaska se odnosi samo na proces evropskih integracija", kaže Grubješićeva.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike