Greta Tunberg na protestu u Milanu, na samitu ismejala „prazne priče“ lidera

Demonstracije mladih iz celog sveta koji su se okupili u Milanu ne bi li danas po prvi put u Italiji prošetali ulicama grada zajedno sa Gretom Tunberg, koja boravi u gradu od utorka, zatvaraju samit.

Samit je prethodio PreCop26, odnosu sastanku ministara za pitanja očuvanja ambijenta i klime koji je uvod u Cop26, koji će se održati krajem meseca u Glazgovu.

Greta je bila gost i učesnik samita "Mladi za klimu" (Youth4climate), a njen govor je već postao slavan širom sveta, kada je poručila "tzv. liderima da ono što rade je samo bla, bla, bla, a da ne vidi nijednu konkretnu akciju".

Mladi su bili podeljeni u četiri grupe i radili su na tome da sastave dokument koji je predat ministrima ne bi li saslušali njihove zahteve i ideje o očuvanju jedine planete na kojoj je moguć život, te omogućiti im budućnost.

Osim Grete, na samitu je počasni gost bila i Venesa Nakta koja predvodi mlade iz Afrike. Na kraju svog govora, Nakta se rasplakala zbog katastrofalne budućnosti naše planete, ukoliko se nešto konkretno odmah ne uradi.

Mladi poručuju da ekonomski interesi i bogaćenje ozbiljno ugrožavaju život svih na planeti i da ljudi imaju slabo razvijenu svest da se planeta nalazi u ozbiljnoj opasnosti bez obzira što nas svakodnevno opominje da je beskompromisno iskorišćavamo.

Mlade je pre početka samita primio Papa Franja, a juče je sa Gretom Tunberg razgovarao i premijer Italije Mario Dragi.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар