Greminger: OEBS u novembru šalje misiju da proceni izborne uslove u Srbiji

Foto: Beta / Slobodan Miljević

Generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger izjavio je danas u Beogradu da „postoji mogućnost da se poboljšaju uslovi za predstojeće izbore u Srbiji“ najavljujući da će u novembru doći misija koja će proceniti te uslove.

Greminger je na konferenciji za medije rekao da će misija koja će doći u novembru proceniti kakva misija treba da bude poslata za nadgledanje izbornog procesa, kao i da će njen stav biti poznat u decembru.

On je dodao da ne želi da spekuliše za kakvu će se misiju OEBS opredeliti ali da ako bi morao da odgovori da očekuje „punu misiju“. ;Nije želeo, kako je rekao, da spekuluše ni o trenutnom stanju izbornih uslova u Srbiji i dodao da nisu ispunjene sve preporuke OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR)

„Postoji prilika da se poboljšaju uslovi za izbore i nju treba iskoristiti primenom mera za poboljšanje izbornog procesa. Izbornu reformu je moguće sprovesti u narednim nedeljama i mesecima“, rekao je Greminger.

On je kazao da bojkot nije dugotrajno održiva mera, da su demonstracije i drugi oblici vanparlamentarne borbe legitimni u demokratiji, ali da se u jednom trenutku politički procesi moraju vratiti u institucije.

Greminger je ranije danas razgovarao sa predstavnicima vlasti uključujući i predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić i civilnog društva, a sutra treba da razgovara sa opozicijom i s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dčićem.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike